Тернопільські силовики запобігли контрабанді рідкісної старовинної книги

Управлінням Служби безпеки України в Тернопільській області здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом спроби вивезення з України книги «Часослов» видавництва XIХ століття.

Про це стало відомо Інфопростору.

Кримінальне провадження розпочато за фактом вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 201 Кримінального кодексу України.

Встановлено, що в серпні-вересні 2019 року підозрюваний організував контрабанду культурної цінності книга «Часослов», видавництва XIХ століття, тобто переміщення її через митний кордон України до Республіки Польща з приховуванням від митного контролю та без відповідного дозволу.

Так, знайшовши покупця з Республіки Польща на власну вказану книгу він доручив її вивезення за межі України іншому громадянину, який за матеріальну винагороду погодився на вчинення контрабанди.

20 вересня 2019 року спільник, будучи пасажиром мікроавтобусу «Volkswagen Transporter», рухаючись в Республіку Польща, приховав від митного контролю поміж особистих речей книгу «Часослов», видавництва XIХ століття, передану йому власником та намагався вивезти її з України без відповідного дозволу.

Однак цього ж дня, в ході митного контролю вказаного транспортного засобу на пункті пропуску «Шегині» митного поста «Мостиська» Львівської митниці ДФС України, співробітниками даної митниці було виявлено зазначену книгу, приховану від митного контролю, про що складено протокол про порушення митних правил №3638/20900/19.

Згідно з висновком № 359 від 04.10.2019, проведеного Львівською національною науковою бібліотекою України ім. В. Стефаника книгознавчого дослідження, встановлено, що вказана книга «Часослов», видавництва XIХ століття, становить значну історичну та культурну цінність.

Таким чином, спільники, за попередньою змовою групою осіб, вчинили закінчений замах на контрабанду культурної цінності через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, тобто злочин, передбачений ч. 2 ст. 15 та ч. 2 ст. 201 Кримінального кодексу України.

Триває слідство.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com