На Тернопільщині відновили кримінальне провадження відносно військкомів: звинувачують у викраденні призовника

Борщівський районний суд скасував постанову слідчого СВ Борщівського ВП Чортківського ВП ГУНП в Тернопільській області Спольського В.Є. від 30 вересня 2019 року про закриття кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань відносно працівників військового комісаріату, який звинувачують у викраденні призовника.

Про це стало відомо Інфопростору.

Кримінальне провадження за ознаками вчинення злочину передбаченого ч.2 ст.146 кримінального кодексу України, розпочато 24 травня 2019 року. Військових комісарів звинувачували в тому, що вони виловлювали юнаків, які за віком підпадали під призов, та умисно везли їх на проходження лікарської комісії для подальшого проходження військової служби. За одним із таких фактів, який трапився 18 травня 2019 року, заяву про вчинення злочину направлено до правоохоронців.

Однак, слідчий Борщівського відділу поліції 30 вересня 2019 року виніс постанову про закриття кримінального провадження. Зі сторони заявників з таким рішенням не погодилися, а тому подалися до суду.

Згідно постанови слідчого СВ Борщівського ВП Чортківського ВП ГУНП в Тернопільській області про закриття кримінального провадження від 30 вересня 2019 року, кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань №12019210050000146 від 30.09.2019 року, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.146 КК України закрито у зв`язку з тим, що в діях працівників Борщівського РВК відсутні ознаки складу кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.146 КК України. Слідчий констатує факт, що начебто призовник у добровільному порядку погодився проїхати з військовими у військовий комісаріат та пройти військово-лікарську комісію. При цьому хлопець телефонував до батьків, які перебувають за кордоном, і повідомив їм своє місце пепребування, зазначивши, що у нього все добре.

В судовому засіданні встановлено, що слідчим в порушення ст. 9 КПК України не було повно і неупереджено досліджено обставини кримінального провадження.

Так,слідчим не проведено огляд місця події; не витребувано з Борщівського РВК копії документів, що вказують на розшук потерпілого, на які посилаються працівники Борщівського РВК.; не проведено допиту в якості свідків громадян, які були очевидцями дій працівників Борщівського РВК 18 травня 2019 року відносно потерпілого; не проведено одночасних допитів між потерпілим та працівниками Борщівського РВК стосовно суттєвих розбіжностей у їхніх показах; не витребувано в Тернопільської служби «102» відповіді на звернення потерпілої сторони про порушення конституційних прав потерпілого працівниками військових комісаріатів (Борщівського району та Тернопільської області) протягом періоду часу з 19 по 22 травня 2019 року; не встановлено працівників поліції, які виїздили до потерпілого на його звернення про вчинення відносно нього протиправних дій під час незаконного утримання в м.Тернополі та не допитано їх в якості свідків.

Тож суд вирішив постанову слідчого про закриття кримінального провадження скасувати. Таким чином, досудове розслідування за фактом викрадення працівниками військового комісаріату юнака для його призову на строкову службу, буде продовжено.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com