Яка якість води в джерелах навколо Тернополя?

Державною установою «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» у листопаді 2019 року здійснено моніторинг якості питної із природних джерел в селах Острів, Смиківці, Ступки, Товстолуг та Гаї Гречинські Тернопільського району води за санітарно-мікробіологічними, санітарно- паразитологічними та санітарно-хімічними показниками.

За результатами лабораторних досліджень якість питної води за санітарно – мікробіологічними показниками не відповідає вимогам лише із природного джерела с.Смиківці (виділені загальні коліформні бактерії 4,2 КУО в 100,0 см. куб. при нормі – не більше 1 КУО/ см. куб. згідно вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»).

З метою попередження виникнення гострих кишкових інфекцій рекомендуємо вживати таку воду лише після кип’ятіння!

За санітарно-хімічними та санітарно-паразитологічними показниками вода питна із 5- ти природніх джерел Тернопільського району відповідає нормативним вимогам.

Звертаємо увагу, що показники якості питної води із природних джерел є нестабільні і залежать від багатьох факторів техногенного та природного характеру (санітарно-хімічні та санітарно-мікробіологічні показники можуть коливатися інколи протягом одного тижня), що робить її непридатною для споживання людиною і може призвести до виникнення гострих кишкових інфекцій бактеріальної та вірусної етіології, а також ряду інфекційних захворювань.

Оцінити якість та безпечність питної води можна шляхом проведення лабораторних досліджень в ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» за адресою: м. Тернопіль, вул. Федьковича, 13.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com