Підприємство, яке мало за бюджетні кошти розчищати русло Дністра, насправді незаконно добувало пісок та гравій

Слідчі Головного управління Національної поліції вже три роки здійснюють досудове розслідування в рамках кримінального провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.240 КК України.

Про це стало відомо Інфопростору.

Наразі встановлено, що 08.07.2016 року в чергову частину ГУНП в Тернопільській області звернувся громадянин про вчинення посадовими особами ПП «Трітон» кримінального правопорушення, передбаченого ст.240 КК України, яке полягає у незаконному видобуванні корисних копалин загальнодержавного значення з русла річки Дністер та території Заліщицького району, Тернопільської області із використанням спеціальної техніки у період з 01.04.2016 по 10.06.2016 року.

При вивченні проекту «Розчистка р. Дністер для забезпечення судноплавства на ділянці м. Заліщики, с. Добровляни, с. Городок, Тернопільської області», який надали посадові особи ПП «Трітон», було встановлено, що він у відповідності ст. 86 Водного кодексу України погоджений Тернопільської обласною державною адміністрацією, Тернопільським обласним управлінням водних ресурсів за дорученням, Держводагенства України, Державною службою геології та надр України, однак даним проектом передбачено здійснення днопоглиблення, що потребує корегування проект та тягне за собою одержання дозволу на землях водного фонду, який у ПП «Трітон» відсутній.

01.11.2017 року працівниками Державної екологічної інспекції проведено обстеження і встановлено, що на земельній ділянці в межах населеного пункту с. Добрівляни, Заліщицького району, Тернопільської області в прибереженій захисній смузі п. Дністер заскладовано 300 м3 піщано-галькової суміші. За допомогою крана РДК-3 здійснювалась погрузка піщано-галькової суміші на вантажний автомобіль КРАЗ. Також встановлено, що фактично ПП «Трітон», здійснює роботи пов`язані із видобуванням піщано-галькової суміші, на підставі робочого проекту «Розчистка р. Дністер для забезпечення судноплавства на ділянці м. Заліщики, с. Добрівляни, с. Городок Тернопільської області», яким передбачено здійснення днопоглиблення, назва та сам проект потребує коригування в частині зміни термінології «розчистка» на «днопоглиблення», що тягне за собою одержання дозволу на землях водного фонду, який у ПП «Трітон» відсутній.

Під час видобування піщано-галькової суміші ПП «Трітон» використовує судна типу земснаряд черпаковий за №: УРС 151 «ЮРІЙ МУРЗА», згідно свідоцтва про право власності на судно належить ПП «Трітон»; УРС 137 «ГАЙВОРОНСЬКИЙ», згідно свідоцтва про право власності на судно належить ПП «Трітон»; УРС122 «Галичанка», згідно свідоцтва про право власності на судно належить ПП «Трітон»; УРС 121 «УЩИЛІВКА», згідно свідоцтва про право власності на судно належить ПП «Трітон»; УРС146 «Осип Маковей», згідно свідоцтва про право власності на судно належить ПП «Трітон»; УРС 138 «ЗАЛІЩИКИ», згідно свідоцтва про право власності на судно належить ПП «Трітон»;

За допомогою вказаних суден працівники ПП «Трітон» видобувають із дна річки Дністер корисні копалини, які в подальшому за допомогою кранів РДК-3 складують в межах населеного пункту с. Добрівляни Заліщицького району Тернопільської області в прибереженій захисній смузі річки Дністер.

23 серпня 2018 року в ході проведення санкціонованих оглядів плавального судна «Заліщики» та вантажного автомобіля «КРАЗ 65055», було встановлено, що ПП «Трітон» здійснює незаконну діяльність, пов`язану із видобуванням піщано-гравійної суміші з дна річки Дністер в межах села Добрівляни, Заліщицького району, після чого за допомогою крана «РДК 3» здійснює погрузку піщано-гравійної суміші із плавального засобу на вантажні автомобілі «КРАЗ», «ЗиЛ» та «МАN». В подальшому вантажними автомобілями ПП «Трітон», зокрема за вказівками директора працівники ПП «Трітон» перевозить видобуту піщано-гравійну суміш на ПП «Перфект Буд». Основним видом діяльності ПП «Перфект Буд» є виробництво бетонних розчинів готових до будівництва.

В якості сировини для виробництва та подальшої реалізації бетонного розчину ПП «Перфект Буд» використовує піщано-гравійну суміш, яку без дозволу на користування надрами за допомогою спецтехніки та плавзасобів видобуває ПП «Трітон» з дна річки Дністер на підставі робочого проекту «Розчистка річки Дністер для забезпечення судноплавства на ділянці м. Заліщики, с. Добрівляни, с. Городок, Заліщицького району Тернопільської області та в подальшому транспортує на вул. Національного Відродження, 62, с. Добрівляни, де розташоване ПП «Трітон» та ПП «Перфект Буд».

07.10.2019, на підставі ухвали слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Дзюбича В.Л. від 19.09.2019, СУ ГУНП в Тернопільській області, проведено санкціонований обшук в адміністративних приміщеннях ПП «Трітон», ПП «Перфект Буд» та фізичної особи – підприємця.

За результатами проведеного обшуку було вилучено оригінали документів фінансово-господарської діяльності вищевказаних підприємств, в тому числі прихідних документів, журналів обліку видобутої сировини, видаткових накладних, рахунків-фактури, товарно-транспортних накладних, а також інших документів, які підтверджують факт видобутку та реалізації піщано-гравійної суміші.

Слідство триває.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com