Екологи вимагають завести кримінал на посадовців підприємства депутата облради

Державна екологічна інспекція у Тернопільській області через суд домоглась початку кримінального провадження відносно посадовців «Бучачагрохлібпром», що належить Герою України, депутату Тернопільської обласної ради від Блоку Петра Порошенка Петру Гадзу.

Про це стало відомо Інфопростору.

Начальник Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Ференц Е.М. звернувся до Бучацького районного суду зі скаргою на бездіяльність Бучацького відділення поліції, в якій просить суд поновити строк для подання скарги та зобов`язати Бучацький ВП ТВП ГУНП внести до Єдиного реєстру досудових  розслідувань відомості про кримінальні правопорушення, передбачені ст.ст. 239-1, 252 КК України, мотивуючи тим, що 01.10.2019 року інспекцією отримано листа Бучацького ВП за № 8630103/01-2019 від 12.09.2019 року про те, що подане інспекцією звернення зареєстровано в Журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчиненні кримінальні правопорушення та інші події (ЄО) Бучацького ВП за № 2341 від 15.08.2019 року, та у зв`язку із відсутністю в даній події ознак кримінального правопорушення немає підстав для внесення відомостей до ЄРДР.

З огляду на те, що представником Державної екологічної інспекції у Тернопільській області поштою 01.10.2019 року отримано повідомлення Бучацького ВП ТВП ГУНП від 12.09.2019 року про те, що ними не внесено відомості про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань по повідомленні інспекції від 12.08.2019 року, тому порушення ним питання про поновлення цього строку є підставним.

Положення про початок досудового розслідування закріплені у ст.214 КПК України,  зі змісту якої вбачається, що обов`язок внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР  впродовж 24 години після отримання заяви чи повідомлення  про кримінальне правопорушення покладається на слідчого, прокурора.

       Відповідно до ч.3 ст.214 КПК України здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до реєстру або без такого внесення не допускається і тягне за собою відповідальність, встановлену законом. Огляд місця події у невідкладних випадках може бути проведений до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань, що здійснюється негайно після завершення огляду.

Таким чином, чинним КПК України  не передбачено підстав для невнесення заяви про кримінальне правопорушення в Єдиний реєстр досудових розслідувань.

Відповідно до вимог ч.1 ст.214 КПК України бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, означає невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Згідно п.1.4. Положення про порядок ведення Єдиного реєстру досудових розслідувань, затвердженого наказом Генерального прокурора України від 17 серпня 2012 року №69, цей строк обчислюється наступним чином:

– заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення вважаються поданими з моменту попередження особи про кримінальну відповідальність (за винятком випадків, коли таке попередження неможливо зробити з об`єктивних причин: надходження заяви, повідомлення поштою, іншим засобом зв`язку, непритомний стан заявника, відрядження тощо);

– у випадку надходження заяви, повідомлення поштою, іншим засобом зв`язку, строк обчислюється з моменту надходження заяви слідчому, прокурору.

Судом встановлено, що 12 травня 2019 року начальник Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Ференц Е.М. надіслано до Бучацького ВП ТВП ГУНП повідомлення про вчинення ТзОВ «Бучачагрохлібпром» кримінальних правопорушень, передбачених ст. 239-1, 252 КК України, яке зареєстровано у журналі єдиного обліку № 2341 від 15.08.2019 року.

             Як випливає з висновку Бучацького ВП ТВП ГУНП в Тернопільській області, за результатами розгляду повідомлення начальника Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Ференц Е.М. підстав для внесення відповідних відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР немає.

Під час розгляду скарги встановлено, що відомості про вчинення кримінального правопорушення за повідомленням начальника Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Ференц Е.М.  до теперішнього часу не були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

              Виходячи з наведеного, оцінюючи належність, допустимість та достовірність  наданих доказів, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності, суд приходить до висновку, що скаргу   Державної екологічної інспекції у Тернопільській області на бездіяльність посадових осіб Бучацького ВП ТВП ГУНП в Тернопільській області щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань слід задовольнити.

Відповідне рішення і прийняте судом.

Слідчого СВ Бучацького відділення поліції Теребовлянського відділу поліції ГУНП в Тернопільській області зобов’язано внести відомості, викладені у повідомленні начальника Державної екологічної інспекції у Тернопільській області Ференц Е .М.  від 12 серпня 2019  року, до Єдиного реєстру досудових розслідувань  та розпочати досудове розслідування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com