Теребовлянську РДА може очолити “антикорупціонер” із не зовсім законної організації

Громадянин Шатарський Ярема Дмитрович 6 грудня 2019 року подав декларацію, як кандидат на посаду голови Теребовлянської районної державної адміністрації.

Декларант зазначив, що проживає в Києві, але, як виявилось, він пов’язаний із Тернопіллям.

В Тернополі проживає його дружина та двоє синів. Тут він брав активну участь в політичному житті та працював. В Тернополі він очолює організацію, в якої не зовсім законні коріння.

Але, усе по порядку.

Днями Яремі Шатарському виповниться 56 років.

В нього активне політичне життя.

В 1998 році він балотувався до Верховної Ради України за списками Республіканської християнської партії. Того ж року був кандидатом в депутати Тернопільської міської ради. Далі Ярема Шатарський ще декілька разів балотувався до міськради обласного центру. Він балотувався у 2002 році, у 2006 році – за списком Українського народного блоку Костенка і Плюща, у 2015 році по округу від Народного контролю. Правда, жодного разу депутатом він не став.

Під час останнього балотування він вказав, що є приватним підприємцем. Але в реєстрах відсутній ФОП із такими прізвищем та ім’ям.

Як виявилось, бізнесом займається не сам претендент на посаду голови Теребовлянської РДА, а його дружина Людмила, основне місце роботи в якої є Тернопільська обласна універсальна наукова бібліотека. Вона працює головним бібліотекарем відділу технічної літератури. Саме дружина в минулому році було роботодавцем Яреми Шатарського, бо в неї, як підприємця, чоловік отримав 11 169 гривень заробітної плати. Але, очевидно, її бізнес не є прибутковим, бо у 2018 році вона отримала всього 10 939 гривень доходу від підприємницької діяльності. Робота в бібліотеці є для пані Людмили більш прибутковою, оскільки, минулоріч там вона отримала 85 968 гривень зарплати. Також, їй виплачено 16 910 гривень пенсії. Прибутковіший бізнес у їхнього сина Володимира, який торгує продуктами харчування. У 2018 році він отримав 848 080 гривень прибутку.

При мізерних доходах дружина Яреми Шатарського має досить непогані заощадження. В неї готівкою є 62 тисячі доларів США та 2 тисячі ЄВРО.

Також, в сім’ї є три земельні ділянки в приміському селі Петриків та ще одна поблизу курорту Буковель в Карпатах в селі Яблуниця. Також, у них є квартира в Києві, ще одна в Тернополі, а ще гараж і два нежитлові приміщення.

Ярема Шатарський працював помічником-консультантом у народного депутата четвертого скликання Олександра Устенка.

А під час парламентських виборів 2012 року він був довіреною особою в кандидата-самовисуванця у 163 виборчому окрузі (м. Тернопіль) Миколи Григорія.

На той час він ніде не працював.

Однак, документи свідчать, що у 2011 році Ярема Шатарський очолив Тернопільський обласний відділ Західного регіонального управління державної установи Антикорупційний комітет України.

Саме так! Ця організація зареєстрована як державна установа. Але, її засновником є не Кабінет Міністрів України чи будь-який інший уповноважений орган. Засновником цього начебто державного Антикорупційного комітету є звичайнісінька громадська організація. Називається вона Міжнародний координаційний антитерористичний комітет. Засновником цього начебто антитерористичного комітету є ще одна начебто державна установа – Служба соціального захисту співробітників та ветеранів правоохоронних органів. І, врешті, коло замкнулося, бо засновником цієї начебто державної установи знову не виступає Кабмін чи інший державний орган, а вже згадуваний Антикорупційний комітет України.

Щоб було більш зрозуміло, покажемо це візуально.

Ще раз: організація 1 є засновником організації 2, організація 2 є засновником організації 3, організація 3 є засновником організації 1. Або по іншому: Петро – батько Івана, Іван – батько Михайло, а Михайло – батько того самого Петра, тобто, батько свого діда.

Це взагалі абсурд, який не стикується ані з нормами законодавства, ані з будь-якими засадами здорового глузду.

Із назв організацій зрозуміло, що таке могли провернути самі представники правоохоронних органів (на той час чинні або колишні).

Цю незрозумілу організацію – Тернопільський обласний відділ Західного регіонального управління державної установи Антикорупційний комітет України, Ярема Шатарський очолює досі.

Сам Антикорупційний комітет України на вимогу прокуратури у 2012 році ліквідовано в судовому порядку. 27 вересня 2012 року Голосіївський районний суд міста Києва, розглянувши позов прокурора, вирішив визнати дії державних реєстраторів Конішевської Т.С., Миколайчук В.М. та Дунаєвської С.А. по проведенню реєстраційних дій щодо юридичної особи Антикорупційний комітет України неправомірними та скасувати, проведену 30.08.2007 року державну реєстрацію юридичної особи – державна організація (установа, заклад) Антикорупційний комітет України.

Однак, дивним чином, вже більше семи років ця організація перебуває в стані припинення, але досі не знята з реєстрації.

А от самі представники так-званого Антикорупційного комітету навіть ставали фігурантами кримінальних проваджень. Як йдеться у матеріалах слідства, керівник одного із територіальних підрозділів Антикорупційного комітету України у не встановлений слідством час, переслідуючи корисну мету направлену на особисте збагачення, розробив злочинний план направлений на вимагання з громадян, підприємств та організацій, які здійснюють підприємницьку діяльність грошових коштів за не розголошення відомостей, які вони бажають зберегти в таємниці та не повідомлення до правоохоронних органів про виявлені правопорушення.

Тобто, представники організації, ймовірно, колишні правоохоронці, використовуючи посвідчення організації із гучною назвою, просто вимагали грошові кошти в підприємців.

Звісно, ми не пов’язуємо із таким видом діяльності самого претендента на посаду голови Теребовлянської районної державної адміністрації Ярему Шатарського, але й заперечити цього не можемо.

Однак, нам дуже б хотілося, щоб представники владної команди більш ретельно підбирали кадрів на відповідальні пости. Адже понад 70 відсотків виборців, які проголосували за Володимира Зеленського на цьогорічних президентських виборах, підтримали якісні зміни в державі, а не остаточну її руйнацію.

Як ми повідомляли раніше, десять районів Тернопільщини отримали офіційних кандидатів на голів РДА.

Керувати Збаразькою районною державною адміністрацією буде депутат Тернопільської міської ради.

В даній публікація уся інформація отримана із публічних джерел та реєстрів, ведення яких здійснюють офіційні державні органи.

 

 

1 коммент. к Теребовлянську РДА може очолити “антикорупціонер” із не зовсім законної організації

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com