Тернопільські поліцейські не змогли правильно оформити адмінматеріали на чоловіка, який нелегально продавав спирт

Тернопільський міськрайонний суд повернув у Тернопільський відділ поліції матеріали справи про адміністративне правопорушення відносно чоловіка, який нелегально торгував спиртом.

Про це стало відомо Інфопростору.

Причиною такого судового рішення стало неналежне оформлення адмінматеріалів.

Як вбачається із протоколу про адміністративне правопорушення серії АПР18 № 176440 від 06.11.2019 року, 06 листопада 2019 року о 17 год. 45 хв. було виявлено факт зайняття забороненими видами господарської діяльності, а саме громадянин здійснив продаж спирту за ціною 30 грн., вчинивши таким чином адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 164-16 КУпАП.

Оглянувши матеріали адміністративної справи, суддя Тернопільського міськрайонного суд прийшов до висновку, що вказані матеріали слід повернути для належного дооформлення, з наступних підстав.

На підставі ст.278 Кодексу України про адміністративне правопорушення орган (посадова особа) при підготовці до розгляду справи про адміністративне правопорушення вирішує в тому числі питання про те, чи правильно складено протокол та інші матеріали справи про адміністративне правопорушення, чи витребувано необхідні додаткові матеріали.

Згідно ч. 1 ст. 256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім`я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи.

Ознайомившись із матеріалами справи про притягнення винуватця до адміністративної відповідальності встановлено, що дії останнього кваліфіковано за ч. 1 ст. 164-16 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тобто зайняття видами господарської діяльності, щодо яких є спеціальна заборона, встановлена законом, за відсутності ознак діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України. Однак суддя вважає, що діям особи, відносно якої складено протокол, дана невірна правова кваліфікація за ч. 1 ст. 164-16 КУпАП, адже КУпАП містить спеціальну норму щодо порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами – ст. 156 КУпАП.

Крім того оглянувши матеріали справи, встановлено розбіжності щодо предмету продажу, здійсненого винуватцем, зокрема, у матеріалах справи містяться різні дані щодо здійснення продажу останнім спирту, спиртних напоїв без акцизних марок, а також розведеного спирту.

Також у матеріалах справи відсутні відомості щодо того яким чином було встановлено, що ним було здійснено продаж саме спирту, як вказано у протоколі про адміністративне правопорушення, та чи було проведено відповідне дослідження вилученої працівникам поліції у нього речовини.

Також відповідно до ст. 33 КУпАП при накладенні адміністративного стягнення враховуються характер вчиненого правопорушення, особа правопорушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом`якшують та обтяжують відповідальність. Такі дані відсутні в матеріалах адміністративної справи.

За таких обставин, враховуючи, що вищевказані порушення, допущені при оформленні матеріалів справи про притягнення до адміністративної відповідальності за ознаками ч. 1 ст. 164-16 КУпАП, позбавляють суд можливості забезпечити належний розгляд даної справи, постановити по ній законне і обґрунтоване рішення, зокрема унеможливлює всебічно, повно та об`єктивно дослідити обставини даного адміністративного правопорушення та дати належну оцінку діям правопорушника, а тому суддя вирішив, що матеріали справи про притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 164-16 КУпАП слід направити в Тернопільський ВП ГУНП в Тернопільській області, для належного дооформлення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com