Скільки потратять на медицину в Тернопільській області наступного року?

Тернопільська обласна державна адміністрація подала на розгляд облради проект обласного бюджету на 2020 рік.

Основний фінансовий документ може бути затвердженим вже сьогодні.

Обсяг видатків на галузь „Охорона здоров’я” із загального фонду обласного бюджету становить 293,2 млн гривень, за рахунок коштів  медичної субвенції, яка передбачена на I квартал 2020 року – 203,6 млн гривень, і враховує кількість населення відповідної адміністративно-територіальної одиниці (в цілому по області – 1 045 900 осіб), фінансовий норматив бюджетної забезпеченості на одного жителя для обласного бюджету – 153,3 гривні, коригуючі коефіцієнти, що відображають відмінності у вартості надання медичної допомоги.

За рахунок коштів медичної субвенції враховано на І квартал 2020 року цільові видатки на:

– лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет – 5,1 млн гривень;

– лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом гемодіалізу – 8,1 млн гривень;

– виплату щомісячної державної допомоги ВІЛ-інфікованим дітям – 20,4 тис. гривень.

На виплату заробітної плати з нарахуваннями працівникам галузі передбачено 162,8 млн гривень, що на 8,4 відсотки більше від кошторису за І квартал 2019 року. Ріст фонду оплати праці на І квартал 2020 року порівняно з 2019 роком обумовлений закриттям КНП „Кременецький обласний дитячий психоневрологічний санаторій”, КНП „Бережанський обласний дитячий гастроентерологічний санаторій” та обласного медичного центру для лікування і реабілітації учасників АТО. Видатки на оплату праці в загальній структурі витрат складають 80 відсотків. За рахунок цих коштів в повному обсязі будуть забезпечені видатки, що носять обов’язковий характер: посадові оклади, надбавки за вислугу років медичним працівникам, часткова оплата нічних, святкових, виплата матеріальної допомоги медичному та педагогічному персоналу.

У видатках із загального фонду враховано власні доходи обласного бюджету на суму 89,8 млн гривень, за рахунок яких буде забезпечено:

– заробітну плату з нарахуваннями – 4,2 млн гривень;

– оплату енергоносіїв для закладів охорони здоров’я обласного підпорядкування – 71,3 млн гривень;

– оплату курсів підвищення кваліфікації середнього медичного персоналу для КНП „Тернопільська університетська лікарня” – 695 тис. гривень;

– оплату видатків на утримання обласного центру громадського здоров’я – 1,3 млн гривень;

– фінансування обласної програми розвитку патронажної служби в Тернопільській області на 2017-2021 роки для Червоного Хреста – 333,1 тис. гривень;

– на виконання заходів обласної комплексної програми „Підвищення  рівня соціальних гарантій серед працівників бюджетної сфери та соціально незахищених верств населення Тернопільської області  на 2018-2022 роки” – 3,0 млн гривень

– придбання комп’ютерів для обладнання робочих місць лікарів, згідно з вимогами Національної служби здоров’я України відповідно до реформування охорони здоров’я – 7,9 млн гривень (капітальні видатки).

Видатки на придбання медикаментів передбачені в обсязі 19,5 млн гривень, що в загальній структурі видатків складає 7 відсотків. За рахунок цих коштів буде забезпечено вартість одного ліжко-дня – 33,11 гривень.

Крім того, за цією статтею витрат буде забезпечено:

– проведення діалізу та придбання витратних матеріалів для хворих з хронічною нирковою недостатністю – 8,1 млн гривень, а також придбання слухових апаратів – 24,1 тис. гривень, лінз – 44,5 тис. гривень, ендопротезів – 132,9 тис. гривень, імуносупресантів для хворих з трансплантованими органами – 756,9 тис. гривень, медикаментів для лікування учасників АТО – 450,7 тис. гривень, медикаментів для дітей хворих на муковісцидоз – 300 тис. гривень (комплексна програма „Здоров’я населення Тернопілля 2017-2021”).

Також за рахунок коштів медичної субвенції передбачено видатки на МРТ обстеження для учасників війни та членів їх сімей в сумі 500 тис. гривень.

Видатки на придбання продуктів харчування становлять 4,9 млн гривень, за рахунок яких середня вартість одного ліжко-дня по харчуванню складатиме 16,09 гривень. Крім того, за зазначеним кодом економічної класифікації передбачено кошти на харчування донорів – 95,4 тис. гривень.

Інші господарські видатки становлять 11,5 млн гривень з врахуванням видатків центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф – 3,3 млн гривень на придбання паливно-мастильних матеріалів та проведення поточних ремонтів автомобілів, медичного обладнання, приміщень центру.

В проєкті обласного бюджету на 2020 рік передбачено фінансування установам за рахунок коштів обласного бюджету – 12,6 млн гривень, а саме:

– Цент громадського здоров’я – 4 млн гривень;

– Лікарсько-фізкультурний диспансер – 2,6 млн гривень;

– Паталогоанатомічне бюро – 6 млн гривень.

З 1 квітня 2020 року передбачається субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я (закладів, які не надають медичних послуг і не будуть фінансуватися через Національну службу охорони здоров’я України) – 1 450,6 млн гривень, яка не розподілена між місцевими бюджетами.

Законом України „Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” від 14.11.2019 № 293-IX, пункт 3 частини першої статті 90 доповнено підпунктом “є” такого змісту:

“є) інші заклади та заходи у системі охорони здоров’я (будинки дитини, заклади служби крові, медико-соціальні експертні комісії, бюро судмедекспертизи, бази спецмедпостачання)”. Зазначені заклади передбачається фінансувати за рахунок коштів вказаної вище субвенції.

За попередніми розрахунками, потреба в коштах становить 32,3 млн гривень, а саме:

– Спеціалізований Будинок дитини – 7,1 млн гривень;

– Теребовлянська станція переливання крові та Тернопільський центр служби крові – 10,3 млн гривень;

– Медико-соціальні експертні комісії – 6,6 млн гривень;

– База спеціального медичного постачання та Бюро судово-медичної експертизи – 8,3 млн гривень.

На I квартал 2020 року субвенцій з державного бюджету обласному бюджету, які надавалися в попередні роки, не передбачено.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com