Правоохоронні органи Тернопільщини демонструють нездатність припиняти роботу нелегальних заправок. Фото, відео

На Тернопільщині продовжують працювати нелегальні АЗС.

Про це повідомив Володимир Бойко.

За його словами, фіскальні та правоохоронні органи періодично складають протоколи про адміністративні правопорушення відносно ділків, однак, за два останні роки нікого до відповідальності так і не притягнуто. А вилучене пальне та обладнання повернуто власникам.

“Приклад поступового зникнення ігрових залів дає надію на те, що і інші незаконні промисли будуть припиняти свою діяльність.
Серед таких нелегальні заправки, які тривалий час працюють на Тернопільщині. Вони діють, завдаючи шкоди навколишньому природному середовищу та безпеці людей, не маючи жодних дозвільних документів, уникаючи платежів до державного та місцевого бюджетів у вигляді податку на прибуток, акцизу, плати за ліцензії, належної орендної плати за користування земельною ділянкою, ЄСВ на найманих працівників. Припинення їх незаконної діяльності є прямим обов’язком фіскалів, але законодавство надало певні механізми боротьби й правоохоронним органам.
Знову наведу приклад нелегальної АЗС на території колишнього АТП на вулиці Гайовій в Тернополі. Спочатку вона розміщувалась в металевому кіоску, пізніше стала пересуванню (автомобілі заправляли з фургона), а згодом переїхала в найближчий бокс. Влітку ворота були навстіж відкритими, а тепер, аби сховатися від зайвих очей, працівники цієї заправки відкривають в’їзд перед кожним транспортним засобом та зачиняють після виїзду.
Щодня тут заправляються рейсові автобуси після висадки пасажирів на автовокзалі. Також дешеву солярку не проти придбати й водії вантажівок і приватних легковиків. Щоденний обсяг дизельного пального коливається в районі 4 тисяч літрів.
Отже, чому діяльність таких заправок не припиняється? В мене всього дві версії.
Перша. Представники фіскальних і правоохоронних органів мають недостатню кваліфікацію, щоб це робити. В підтвердження цього можна привести приклади справ про адміністративні правопорушення, які повертаються судами, як неналежно оформлені. Протягом 2018-2019 років (попередніх я не досліджував) фіскалами та поліцейськими складалися протоколи про вчинення адмінправопорушення, але по жодному з них суд не притягнув винних осіб до відповідальності. А вилучине пальне та обладнання поверталося ділкам. З іншої сторони, особи, які претендують на роботу в фіскальних та правоохоронних органах проходять певний відбір. Вони складають тести на знання законодавства, вирішують ситуативні завдання, проходять співбесіду. Тобто, мали б в достатній мірі оперувати нормативними актами та протидіяти незаконній діяльності.
Тому з’являється й друга версія. Нелегальні АЗС є вигідними для представників фіскальних та правоохоронних органів. Скажімо, заправку, яку я наводжу в приклад за кожну одну гривню різниці від закупівельної ціни до реалізації в рік отримує майже 1,5 мільйона гривень прибутку. Реальний її річний заробіток – понад 5 мільйонів гривень. Виходить, що є чим зацікавити тих, хто мав би стояти на сторожі закону. А от нещодавно одну із нелегальних заправок в Бучачі взагалі напряму пов’язували із родиною високопоставленого чиновника в обласній поліції. Тож не виключено, що фіскали та правоохоронці просто нехтують своїми прямими обов’язками стояти на сторожі закону і самі наживаються на нелегальній діяльності.
А як вважають самі представники фіскальних та правоохоронних органів? Що заважає їм виконувати свою роботу: недостатня кваліфікація, чи жадоба до незаконної наживи” – пише Володимир Бойко.

Приклад поступового зникнення ігрових залів дає надію на те, що і інші незаконні промисли будуть припиняти свою…

Опубліковано Володимиром Бойком Четвер, 26 грудня 2019 р.

Опубліковано Володимиром Бойком Четвер, 26 грудня 2019 р.

Опубліковано Володимиром Бойком Четвер, 26 грудня 2019 р.

Опубліковано Володимиром Бойком Четвер, 26 грудня 2019 р.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com