Поліцейські неправильно оформили матеріали про продаж алкогольних напоїв без ліцензії

Теребовлянський відділ поліції повернув поліцейським для належного оформлення матеріали справи про адміністративне правопорушення за фактом продажу алкоголю без ліцензії.

Про це стало відомо Інфопростору.

Із протоколу про адміністративне правопорушення серії АПР18 № 176393 від 14.11.2019 року вбачається, що чоловік біля 12 год. 55 хв. 07.11.2019 року займався забороненими видами господарської діяльності, щодо яких є спеціальна заборона встановлена законом, а саме здійснив продаж алкогольного напою. Таким чином, своїми діями вчинив правопорушення, передбачене ч.1 ст.164 16 КУпАП.

Диспозиція ч. 1ст. 164 16 КУпАП передбачає адміністративну відповідальність за зайняття видами господарської діяльності, щодо яких є спеціальна заборона, встановлена законом, за відсутності ознак діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України.

Отже, зазначена норма є бланкетною, тобто для визначення складу правопорушення відсилає до норм Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів»та інших, якими встановлено перелік видів господарської діяльності щодо яких є спеціальна заборона, однак в протоколі про адміністративне правопорушення, в порушення вимог статті 256 КУпАП, не зазначено норми спеціального Закону, що передбачає вид господарської діяльності щодо якого є спеціальна заборона, який здійснював винуватець.

Відповідно до ст.256 КУпАП у протоколі про адміністративне правопорушення зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім`я, по батькові особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності (у разі її виявлення); місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвища, адреси свідків і потерпілих, якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі.

Однак, всупереч зазначеній вимозі закону у протоколі серії АПР18 № 176393 від 14.11.2019 року, складеному дільничним офіцером поліції Теребовлянського ВП Миколою Сирником, не зазначено свідків даного адміністративного правопорушення, не містить даних про місце вчинення адміністративного правопорушення, оскільки поліцейським не зазначено вулиці, населеного пункту, району, області, де чоловік займався забороненими видами господарської діяльності. Крім того, даний протокол не містить відомостей про те чи були роз`яснені винуватцю його права та обов`язки, передбачені ст. 268 КУпАП, оскільки відсутній підпис останнього, який засвідчує ознайомлення з правами та обов`язками, або запис, що він відмовився від підписання даної частини адміністративного протоколу.

А тому, наведені обставини позбавляють суд можливості зробити висновок про те, що чоловік займався видами господарської діяльності, щодо яких є спеціальна заборона, встановлена законом, за відсутності ознак діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України.

Тому, суд прийняв рішення повернути матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності зач.1 ст.164 16КУпАП Теребовлянському ВП ГУНП в Тернопільській області для дооформлення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com