Слідчі виявили втрату ще однієї земельної ділянки оборонним підприємством з Тернополя

Слідчі Тернопільського відділу поліції здійснюють досудове розслідування в рамках кримінального провадження за ознаками вчинення злочину, передбаченого частиною другою статті 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України за фактом відмови державним оборонним підприємством земельної ділянки біля Тернополя площею 6 га на користь приватного підприємства.

Про це стало відомо Інфопростору.

Відомості про початок кримінального провадження внесено до реєстру досудових розслідувань в серпні 2019 року.

В ході проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні встановлено, що 21.04.1987 виконавчий комітет Тернопільської районної ради народних депутатів Тернопільської області прийняв рішення «Про видачу державних актів на право користування землею», на підставі якого Республіканській мережі магістральних зв`язків і телебачення (на даний момент реорганізовано в Тернопільську філію Концерну радіо мовлення, радіозв`язку та телебачення) видано Державний акт серії “Б” за № – 55816 на право постійного користування земельною ділянкою загальною площею 11,13 га для будівництва об`єкта – під`їзної дороги, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право користування землею за №192.

Таким чином, Тернопільська філія Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення набула право користування зазначеною земельною ділянкою правомірно і цього права у встановленому законом порядку не позбавлена.

У подальшому рішенням сесії Байковецької сільської ради народних депутатів від 20.07.1999 за № 60 Тернопільському державному інструкторському бюро “Промінь, видано Державний акт на право постійного користування землею на земельну ділянку загальною площею 7,30 га (являється частиною земельної ділянки 11,13 і для організації полігону випробувань антенної техніки та електронної апаратури для космічного зв`язку, інформаційних систем і телебачення. Даний акт зареєстровано 27.07.1999 в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №180.

Однак, постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 28 лютого 2014 року (справа № 32598/10/9104) визнано протиправним та скасовано рішення Байковецької сільської ради від 20 липня 1999 року № 60 та державний акт про право постійного користування землею ІІ-ТР № 001882, виданий Державному конструкторському бюро «Промінь» на земельну ділянку загальною площею 7,30 га.

Як встановлено колегією суддів Львівського апеляційного адміністративного суду Байковецька сільська рада при прийнятті рішення від 20 липня 1999 року № 60 та видачі державного акту про право постійного користування землею не врахувала, що спірна земельна ділянка вже перебувала у законному користуванні Республіканської мережі магістральних зв`язків і телебачення № 5 (на даний час Тернопільська філія Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення) та землекористування нею не було припинено у встановлений законом спосіб.

За вказаних умов, право постійного користування земельною ділянкою Республіканською мережею магістральних зв`язків і телебачення № 5 (на даний час Тернопільська філія Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення), встановлене постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 28 лютого 2014 року, є преюдиціальним фактом, тобто таким, що звільняється від доказування.

Разом з тим, службові особи Тернопільського державного науково-технічного підприємства «Промінь» (далі – Підприємство), зловживаючи владою та службовим становищем, всупереч інтересам служби, достовірно знаючи про перебування у користуванні Тернопільської філії Концерну радіомовлення, радіозв`язку та телебачення наведеної земельної ділянки, 05.05.2009 надали згоду за №239 на вилучення із землекористування підприємства земельної ділянки площею 6,0 га кадастровий номер 6125280600:02:001:2684 по вул. Яремчука, 7 у с. Байківці Тернопільського району (являється частиною земельної ділянки 7,30) з метою передачі в оренду ТзОВ «Консалтінгова група Анвальт Індастрі».

Як наслідок надання цієї протиправної згоди на вилучення із землекористування підприємства наведеної земельної ділянки 10.04.2013 службові особи Байковецької сільської ради звернулися до реєстраційної служби Тернопільського районного управління юстиції Тернопільської області з метою визнання за Байковецькою сільською радою комунальної власності на земельну ділянку площею 6,0 га (кадастровий номер 6125280600:02:001 :2684).

У подальшому 27.04.2013 державний реєстратор реєстраційної служби Тернопільського районного управління юстиції Тернопільської області, зловживаючи владою та службовим становищем, всупереч інтересам служби, у порушення п.п.11, 12, 26 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.06.2011 ( в редакції 01.01.2013), та розділу IV Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (в редакції 01.01.2013) за відсутності документів які б підтверджували виникнення, перехід або припинення права власності прийняв рішення про видачу свідоцтва про право власності № 3023405 від 27.04.2013р. на вищевказану земельну ділянку Байковецькій сільській раді та про державну реєстрацію прав та їх обтяжень (з відкриттям розділу), індексний номер: 2023436 від 27 квітня 2013 року. На підставі указаних протиправних рішень державного реєстратора до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено дані про право власності Байковецької сільської ради на об`єкт нерухомого майна, реєстраційний номер 51865961252, земельну ділянку площею 6 та (кадастровий номер 6125280600:02:001:2684) (номер запису про право власності 822623).

Однак, відповідно до частини першої статті 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону. Набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Згідно з пунктом 5 постанови Верховної Ради Української PCP від 18 грудня 1990 року № 562-ХІІ «Про порядок введення в дію Земельного кодексу Української PCP» (зі змінами та доповненнями, внесеними Законом України від 5 травня 1993 року № 3180-ХІІ) громадяни, підприємства, установи, організації, які мають у користуванні земельні ділянки, надані їм до введення в дію Кодексу, зберігають свої права на користування до оформлення ними у встановленому порядку прав власності на землю або землекористування.

Аналогічне положення міститься у пунктах першому та сьомому розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України.

У пункті 10 розділу VII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Державний земельний кадастр», що документи, якими було посвідчено право власності чи право постійного користування земельною ділянкою, видані до набрання чинності цим Законом, є дійсними.

Відповідно до абз. 1 та 2 п. 2.8. постанови пленуму Вищого господарського суду України «Про деякі питання практики розгляду справ у спорах, що виникають із земельних відносин» №6 від 17 травня 2011 року право постійного землекористування є безстроковим, на відміну від права оренди, і може бути припинене лише з підстав, передбачених статтею 141 Земельного кодексу України, перелік яких є вичерпним. Дії органів державної влади та місцевого самоврядування, спрямовані на позбавлення суб`єкта права користування земельною ділянкою після державної реєстрації такого права поза межами підстав, визначених у статті 141 Земельного кодексу України, є такими, що порушують право користування земельною ділянкою.

Підстави та порядок припинення прав на землю визначені в главі 22 Земельного кодексу України. Ці норми передбачають підстави припинення прав (права власності та права користування) на земельні ділянки як у добровільному, так і у примусовому порядку, з об`єктивних і суб`єктивних причин, а також за наявності та відсутності вини власників і землекористувачів.

Орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування має право прийняти рішення про припинення права власності на земельну ділянку чи права користування нею лише в порядку, з підстав і за умов, передбачених статтями 140-149 ЗК України.

Таким чином, у діях службових осіб Тернопільського державного науково-технічного підприємства «Промінь», Байковецької сільської ради та державного реєстратора реєстраційної служби Тернопільського районного управління юстиції Тернопільської області вбачаються ознаки кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

На даний час тривають слідчі дії.

Раніше ми повідомляли, що правоохоронці розслідують ще одне кримінальне провадження відносно втрати земельної ділянки цим же оборонним підприємством.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com