Винуватець аварії з двома смертями в Бучацькому районі відбувся умовним покаранням

Бучацький районний суд присудив умовне покарання чоловіку, який 4 січня минулого року скоїв смертельну ДТП в Доброполе Бучацького району.

Про це стало відомо Інфопростору.

Встановлено, що 04.01.2019, о 16 год. 00 хв., обвинувачений керуючи технічно справним автопоїздом у складі сідлового тягача RENAULT Magnum з напівпричепом KRONE, рухався автодорогою «Івано-Франківськ – Бучач – Тернопіль» від м.Івано-Франківськ в напрямку м.Тернопіль.

Під час руху чоловік в порушення вимог пунктів 1.5. ч.1 та 2.3.(б,д) Правил дорожнього руху України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №1306 від 10 жовтня 2001 року зі змінами та доповненнями (далі – ПДР України), не був достатньо уважним, не стежив належно за дорожньою обстановкою, відволікся від керування автомобілем, не обрав такі прийоми керування транспортним засобом, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним і в такий спосіб, своїми діями не створювати небезпеку чи перешкоду для руху, загрозу життю і здоров`ю громадян, завдавати матеріальних збитків.

Проїжджаючи 79км +100м вказаної автодороги,що поблизу с.Доброполе Бучацького району Тернопільської області, чоловік порушуючи вимоги п.п.10.1.,12.1. та 11.3. ПДР України, не обрав безпечної швидкості руху, щоб мати змогу постійно контролювати рух транспортного засобу та безпечно керувати ним і на дорозі, яка має по одній смузі для руху в кожному напрямку, виїхав на зустрічну смугу.

В цей час у зустрічному напрямку в межах своєї смуги рухався технічно справний автомобіль КІА Sportage під керуванням водія з трьома неповнолітніми пасажирами в салоні.

Унаслідок виїзду вантажного автомобіля на зустрічну смугу водій створив аварійну ситуацію для інших учасників дорожнього руху, зокрема для водія автомобіля КІА Sportage, позбавивши його своїми односторонніми діями можливості запобігти настанню ДТП.

Унаслідок зіткнення транспортних засобів, яке відбулось на зустрічній смузі відносно руху автопоїзда під керуванням винуватця, загинули на місці пригоди водій автомобіля КІА Sportage від отриманої масивної травми тіла з численними переломами кісток скелета, розривами внутрішніх органів та руйнуванням речовини головного мозку, та неповнолітній пасажир вказаного автомобіля, 2007 року народження, від отриманої масивної травми тіла з численними переломами кісток скелета, розривами внутрішніх органів та руйнуванням речовини головного мозку.

Інший неповнолітній пасажир автомобіля КІА Sportage 2007 року народження, унаслідок ДТП отримав вдавлений (зі зміщенням кісткових відламків в порожнину черепа) перелом лівої тім`яної кістки із забиттям головного мозку, рану шкірних покривів в проекції цього перелому та садно потиличної ділянки голови зліва, тобто тяжкі тілесні ушкодження за ознакою небезпеки для життя.

Ще один неповнолітній пасажир автомобіля КІА Sportage 2007 року народження, унаслідок ДТП отримав закриту черепно-мозкову травму у вигляді забою головного мозку легкого ступеня, садна тім`яної ділянки голови, рани повік обох очей та ознаки контузії (ушкодження тканин) лівого ока, який за виразністю клінічних проявів відповідає середній степені, а правого ока – важкій степені; закритий перелом кісток носа із раною перенісся та закритий подвійний перелом нижньої щелепи (в ділянці обох кутів); закриті переломи 3-5-ої п`ясткових кісток лівої кисті; синці ділянки грудей, тобто тілесні ушкодження, які не були небезпечними для життя, однак в клінічному перебігу супроводжувались тривалим (більш як 21 день) розладом здоров`я та за цією ознакою належать до середнього ступеня тяжкості.

Порушення водієм вимог п.п.2.3.(б,д),10.1.,12.1., 11.3. ПДР України перебуває у прямому причинному зв`язку із спричиненням загибелі водія легківки та неповнолітнього пасажира, а також заподіянням тяжких тілесних ушкоджень неповнолітньому та середньої тяжкості тілесних ушкоджень ще одному неповнолітньому пасажиру.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений  суду показав, що 04.01.2019, о 16 год. 00 хв., він, керуючи технічно справним автопоїздом у складі сідлового тягача RENAULT Magnum з напівпричепом KRONE рухався автодорогою «Івано-Франківськ-Бучач -Тернопіль» від м.Івано-Франківськ в напрямку м.Тернопіль. Проїжджаючи 79 км +100 м вказаної автодороги, що поблизу с.Доброполе Бучацького району Тернопільської області, він не врахував кліматичні умови (слизьке дорожне покриття та сильний боковий вітер), не обрав безпечної швидкості руху, щоб мати змогу постійно контролювати рух транспортного засобу та безпечно керувати ним і на дорозі, яка має по одній смузі для руху в кожному напрямку, виїхав на зустрічну смугу та допустив зіткнення з автомобілем КІА Sportage. Унаслідок зіткнення транспортних засобів загинули на місці пригоди водій автомобіля КІА Sportage та неповнолітній пасажир в цьому автомобілі, а також отримали тілесні ушкодження різної степені тяжкості два неповнолітні пасажири. Він повністю визнає вину в скоєному та щиро кається.

Усі потерпілі в суді заявили, що винуватець відшкодував завдану їм шкоду, а тому, просили суворо його не карати.

Тому суд прийняв рішення визнати водія вантажівки винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.286 КК України і призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки.

Однак, відповідно до ст.75 КК України його звільнено від відбування основного покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк тривалістю три роки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com