В Бучацькому районі податківці не змогли довести, що в одному із барів курять кальян

Бучацький районний суд закрив провадження у справі про адміністративне правопорушення відносно комерсантки із села Підзамочок через недоведеність факту надання послуг із куріння кальяну в його барі.

Про це стало відомо Інфопростору.

Як вбачається із протоколу про адміністративне правопорушення АПР18 №094775 від 20 вересня 2019 року, підприємець, 06.09.2019 року, приблизно о 20 год. 20 хв., в кафе-барі «GRAY HOUSE», що в с. Підзамочок по вул. Тернопільській,112 Бучацького району Тернопільської області, здійснила реалізацію тютюнових виробів без наявності ліцензії, чим вчинила правопорушення, передбачене ч.1 ст.164 КУпАП.

В судовому засіданні адвокат власниці бару її вину у вчиненні правопорушення заперечив та пояснив, що в кафе-барі «Грей Хаус», власником якого є жінка, вироби на основі тютюну, що підлягають продажу за умови наявної ліцензії, не реалізовуються. Поряд із барною стійкою на вітрині в приміщенні закладу, як предмет інтер`єру, знаходиться пристрій для куріння, привезений нею кілька років тому з Єгипту кальян, який є прикрасою. Іноді власниця та працівники закладу для власних потреб використовують кальян, проте реалізація тютюнових виробів та надання послуг із куріння кальяну в закладі не здійснюються.

Свідок в судовому засіданні пояснила, що вона проходила стажування в кафе-барі «Грей Хаус». 06.09.2019 року, у вечірній час, в приміщення закладу зайшли податківці повечеряти, вона прийняла в них замовлення та через деякий час їжа їм була подана. Згодом працівники податкової інспекції побачивши поряд із барною стійкою на вітрині кальян, який стояв як прикраса, попросили дати їм кальян. Вона зателефонувала до власниці і з її дозволу надала їм кальян, інгредієнти для куріння вони придбали самі за межами закладу.

Інший свідок суду пояснив, що 06.09.2019 року у вечірній час він із знайомими відпочивали в барі «Грей Хаус». Приблизно о 20 год. в приміщення закладу зайшли податківці, зробили замовлення, їм подали їжу. Через деякий час бармен на їх прохання дала їм кальян, один із них відлучився та згодом приніс необхідні інгредієнти для куріння кальяну.

Частина перша ст.164 КУпАП передбачає відповідальність за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб`єкта господарювання або без одержання ліцензії на провадження певного виду господарської діяльності, що підлягає ліцензуванню відповідно до закону, чи здійснення таких видів господарської діяльності з порушенням умов ліцензування, а так само без одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, якщо його одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди).

Згідно з ст.3 ГК України господарською діяльністю є діяльність суб`єктів господарювання у сфері суспільного виробництва, спрямована на виготовлення та реалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру, що мають цінову визначеність.

Відповідно до ст.42 ГК України підприємництво це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб`єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Ознакою адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст.164 КУпАП, є не тільки факт надання послуг за винагороду, а й систематичний характер таких дій, їх самостійний та ініціативний характер, що і становить суть господарської діяльності.

Відповідно до ч.1 ст.256 КУпАП протокол про адміністративне правопорушення як документ, що засвідчує факт неправомірних дій особи, та є одним з основних джерел доказів, складається за встановленою формою і має містити усі дані, необхідні для вирішення справи.

В матеріалах справи відсутні відомості про систематичність незаконного зайняття комерсанткою господарською діяльністю та отримання доходу від її здійснення.

Таким чином, суд закрив провадження у справі про адміністративне правопорушення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com