За зрізані в Березовиці верби завели кримінал

Державна екологічна інспекція в Тернопільській області через суд домоглася, аби слідчі розпочали кримінальне провадження за фактом самовільної вирізки дерев в смт Велика Березовиця біля Тернополя.

Про це стало відомо Інфопростору.

Факт самовільної вирізки дерев зафіксували ще у вересні 2019 року. Однак, в поліції відмовились вносити відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Тож належної реакції від правоохоронців довелося відстоювати в судовому порядку.

23 вересня 2019 року Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області на адресу Тернопільського районного відділення поліції ТВП ГУНП в Тернопільській області скеровано повідомлення про вчинення дій, що містять ознаки злочину, передбаченого статтями 239-2 та 254 КК України, а саме: згідно акта обстеження від 16 вересня 2019 року державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області за участю селищного голови на земельній ділянці біля безіменного потічка по вул. Шевченка, 73 у смт. Велика Березовиця, Тернопільського району, Тернопільської області виявлено пні незаконно зрізаних дерев породи верба діаметром пнів – 60 см., 40 см., 44см., (дерева зростали з одного кореня) та 36 см. Крім того, виявлено пні зрізаних та викорчованих дерев породи верба діаметром пнів 20 см., 18 см., 30 см., 26 см., 20 см., 28 см., 20 см., 38 см., 48 см., 14 см., 16 см., 36 см., 38 см. Крім цього, на березі безіменного потічка, біля урізу води, в межах прибережної захисної смуги виявлено проведення робіт із влаштування котловану довжиною 25.1 м., шириною 7.6 м., глибиною 2.5 м. По периметру котлована проведено складування вийнятого грунту довжиною 28 м., шириною 2.8 м., висотою 1.8 м. З інформації Великоберезовицької селищної ради встановлено, що дозволів на видалення та викорчування вищезазначених дерев, вириття котловану – селищною радою не надавалося. Також в ході обстеження встановлено гусеничний екскаватор марки «SIEG» НС 240 NLC зеленого кольору. На ковші екскаватора були виявлені залишки свіжого грунту. Водій екскаватора, переїхавши центральну частину дорого, залишив транспортний засіб та пішов у невідомому напрямку. Заміри проводилися мірною рулеткою, свідоцтво повірки №0134-Ф від 15 березня 2019 року.

25 листопада 2019 року за вх.№2403/2-05 на адресу Державної екологічної інспекції у Тернопільській області, надійшов лист Тернопільського Тернопільського районного ВП ТВП ГУНП в Тернопільській області від 04 листопада 2019 року за №7б82/к5/5 де зазначається, що звернення Держекоінспекції від 23 вересня 2019 року зареєстровано в Журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події (ЄО) Тернопільського РВП ТВП ГУНП в Тернопільській області за № 4454 від 04 жовтня 2019 року, зважаючи на те, що під час проведення перевірки слідчим відділом Тернопільського районного відділення поліції ТВП ГУНП в Тернопільській області по даному випадку будь-яких порушень передбачених КК України виявлено не було, тому підстав для внесення відомостей до ЄРДР та початку розслідування не має.

Дана відповідь свідчить про те, що жодних дій, спрямованих на внесення наданих Інспекцією відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та здійснення досудового слідства даним органом досудового слідства не вчинялося.

Врахувавши позицію екологічної інспекції суд прийняв рішення зобов`язати начальника СВ Тернопільського РВП ТВП ГУНП в Тернопільській області виконати дії, відповідно до статті 214 КПК України, внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за повідомленням першого заступника начальника Державної екологічної інспекції в Тернопільській області Рослого Ю. від 23 вересня 2019 року, яке зареєстроване в Тернопільському РВП ТВП ГУНП в Тернопільській області 04 жовтня 2019 року та розпочати досудове розслідування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com