В Бережанах незаконно продають сильнодіючі лікарські засоби

Бережанські слідчі здійснюють досудове розслідування в рамках кримінального провадження за фактом незаконного продажу сильнодіючих лікарських засобів.

Про це стало відомо Інфопростору.

В травні 2019 року в чергову частину Бережанського ВП ГУНП в Тернопільській області надійшла заява від громадянина про те, що житель м. Бережани, Тернопільської області займається незаконним збутом сильнодіючих лікарських засобів «Соннат» та «Димедрол» у великих розмірах на території Бережанського району, Тернопільської області, які отримує по рецептах, що виписують лікарі комунального некомерційного підприємства «Бережанська центральна районна лікарня» Бережанської районної ради.

Відомості про вчинене кримінальне правопорушення внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 321 Кримінального кодексу України – незаконне виробництво, виготовлення, придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту або збут отруйних чи сильнодіючих речовин або отруйних чи сильнодіючих лікарських засобів якщо предметом таких дій були отруйні чи сильнодіючі лікарські засоби в особливо великих розмірах.

В ході досудового розслідування, на підставі ухвали слідчого судді Бережанського районного суду, 21.06.2019 року старшим слідчим СВ Бережанського ВП ГУНП в Тернопільській області Коман О.М. було здійснено тимчасовий доступ до речей та документів, а саме вилучено оригінали усіх рецептів форми №1 на відпуск сильнодіючих та отруйних лікарських засобів, що зберігалися у аптеці №2 м.Бережани Тернопільського обласного виробничо-торгового аптечного об`єднання за адресою: Тернопільська область, м.Бережани, Площа Ринок, будинок № 7.

Під час проведення аналізу рецептів форми №1, вилучених з аптеки №2 ТОВТАО (м.Бережани) встановлено, що лікарями районного комунального некомерційного підприємства “Бережанський центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги” Бережанської районної ради, зокрема двоє лікарів на протязі січня-червня 2019 року допущено порушення кількості виписування рецептів на сильнодіючий лікарський засіб «соннат» та його застосування передбаченого інструкцією МОЗ України, згідно якої даний лікарський засіб не повинен призначатись та застосовуватись терміном більше 28 діб.

Лікарський засіб «соннат» згідно наказу №490 МОЗ України від 17.08.2007 року «Про затвердження переліку отруйних та сильнодіючих засобів» з діючою речовиною «зопіклон» відноситься до списку сильнодіючих лікарських засобів.

Крім цього згідно наказу №360 МОЗ України від 19.07.2005 року «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків», лікарський засіб «соннат» виписується лікарями лікувальних закладів МОЗ України згідно медичних показників на рецептурному бланку форми №1, який завіряється відтиском печатки лікаря, гербовою печаткою лікувального закладу, штампом лікувального закладу. Дані про виписування рецепту та дозу застосування лікарського засобу заносяться в амбулаторну картку пацієнта. Рецепт дійсний протягом 30 діб з дня виписування, відпускається з аптечних закладів у яких рецепт зберігається протягом року, не враховуючи поточного.

Всі зазначені порушення також відображені у документах, які ведуться в КНП “Бережанський центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги”Бережанської районноїрадита знаходяться в даному медичному закладі, в тому числі амбулаторних картках хворих, яким призначалися сильнодіючі лікарські засоби, журналах обліку та реєстрації рецептів форми №1, та самих корінцях форми №1.

Триває слідство.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com