Сільрада самостійно переоформила в свою власність понад 10 га землі біля Тернополя

Петриківська сільська рада Тернопільського району прийняла рішення про введення в межі села земельної ділянки площею понад 10 га. Однак, будь-яке рішення про вилучення землі із державної власності немає.

Про це стало відомо Інфопростору.

Мова йде про 10,88 га землі на території Петриківської сільської ради між Західним ринком та психіатричною лікарнею.

За даним фактом правоохоронці розпочали кримінальне провадження.

Водночас, Тернопільська місцева прокуратура зажадала арешту цієї земельної ділянки.

Посадові особи Петриківської сільської ради підозрюються в тому, що вони протиправно здійснили перереєстрацію права власності на земельну ділянку площею 10,88 га, внаслідок чого охоронюваним законом інтересам держави заподіяно шкоду на суму понад 500 тис.грн.

Так, рішенням сьомого скликання сорок п`ятої сесії Петриківської сільської ради від 27.09.2019 за №1928 оформлено за Петриківською сільською радою право власності на земельну ділянку площею 10,88 га за кадастровим номером 6125286700:01:001:1961, яка згідно рішення Тернопільської районної ради від 21 грудня 2016 року №171 «Про часткову зміну меж с. Петриків на території Петриківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області» увійшла в межі населеного пункту с. Петриків Тернопільського району Тернопільської області.

Відповідно до ч.1 ст.117 Земельного кодексу України передача земельних ділянок державної власності у комунальну власність чи навпаки здійснюється за рішеннями відповідних органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування, які здійснюють розпорядження землями державної чи комунальної власності відповідно до повноважень, визначених цим Кодексом.

У рішенні органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у державну чи комунальну власність зазначаються кадастровий номер земельної ділянки, її місце розташування, площа, цільове призначення, відомості про обтяження речових прав на земельну ділянку, обмеження у її використанні.

На підставі рішення органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у державну чи комунальну власність складається акт приймання-передачі такої земельної ділянки.

Рішення органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про передачу земельної ділянки у державну чи комунальну власність разом з актом приймання-передачі такої земельної ділянки є підставою для державної реєстрації права власності держави, територіальної громади на неї.

Однак, як вбачається із матеріалів кримінального провадження рішення про державну реєстрацію права власності на вище вказану земельну ділянку за Петриківської сільською радою прийняте,всупереч вимог Закону, без складання відповідного акту приймання-передачі.

Окрім того, згідно інформації наданої Тернопільською районною державною адміністрацією, розпорядження щодо оформлення за Петриківською сільською радою права на вищевказану земельну ділянку не видавалося.

Тернопільський міськрайонний суд вирішив аргументи прокурора суттєвими, а тому наклав арешт на земельну ділянку.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com