Чиновника із Шумська суд звільнив від кримінальної відповідальності, бо той зізнався у скоєному

Щиросердечне каяття стало причиною звільнення від кримінальної відповідальності чиновника Шумської міської ради.

Про це стало відомо Інфопростору.

Встановлено, що відповідно до наказу начальника відділу освіти , молоді та спорту №7-к від 06 червня 2016 року обвинуваченого призначено на посаду провідного спеціаліста групи централізованого забезпечення шкіл відділу освіти, молоді та спорту Шумської міської ради.

Так, згідно рішення Шумської міської ради №1922 від 05 червня 2018 року «Про внесення змін до міського бюджету на 2018 рік» головним розпорядником бюджетних коштів по програмі КПКВКМБ 0611020 «Надання загальної середньої освіти загальноосвітніми навчальними закладами, (в т.ч. школою, дитячим садком, інтернатом при школі) спеціалізованим школам, ліцеям, гімназіям» визначено Відділ освіти, культури, молоді та спорту Шумської міської ради, якому на придбання шкільних меблів на забезпечення якісної сучасної та загальнодоступної загальної середньої освіти «Нова Українська школа» за рахунок коштів субвенцій та місцевого бюджету виділено 459 000 грн.

Враховуючи вищевикладене, Відділом освіти, культури, молоді та спорту Шумської міської ради проведено переговорну процедуру на закупівлю шкільних меблів (комплект меблів – стіл учнівський одномісний з регулюванням висоти та нахилу стільниці + стілець учнівський регульований по висоті), за результатами якої, Відділом освіти, культури, молоді та спорту Шумської міської ради (Замовник) в особі начальника з фізичною особою підприємцем (Постачальник) укладено договір про закупівлю №01/11 від 06 листопада 2018 року. Відповідно до специфікації даного договору (додатку №1) ФОП повинен поставити товари, а саме: комплекти меблів для першого класу НУШ (стіл учнівський одномісний з регулюванням висоти та нахилу стільниці, стілець учнівський з регулюванням по висоті) у кількості 255 штук до 25 грудня 2018 року на загальну суму 459000 грн. Також, відповідно до п. 4.1 договору розрахунки проводяться шляхом оплати Замовником та підписання Сторонами видаткової накладної та/або акту прийому-передачі Товару. Днем отримання товару вважається день підписання видаткової накладної та/або акту прийому-передачі товару.

В подальшому, встановлено, що 18 грудня 2018 року у обвинуваченого, який перебуваючи на посаді провідного спеціаліста групи централізованого забезпечення шкіл відділу освіти, культури, молоді та спорту Шумської міської ради, який відповідно до посадової інструкції має право приймати товарно-матеріальні цінності від постачальників з подальшою передачею на заклади освіти, організовувати проведення тендерних комітетів, будучи службовою особою наділеною організаційно-розпорядчими функціями, який діяв відповідно до довіреності від 18 грудня 2018 року, згідно якої уповноважений отримати комплекти меблів для першого класу НУШ в кількості 255 одиниць, усвідомлюючи неможливість вчасно виконати підприємцем в обумовленні строки увесь обсяг робіт передбачених договором №01/11, з метою використання субвенцій наданих на закупівлю товару за вказаним договором, та недопущення їх безповоротного повернення до державного бюджету, виник злочинний умисел направлений на службове підроблення видаткової накладної, яка відповідно до статті 9 Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” та Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку затвердженого наказом Міністерства фінансів України № 88 від 24.05.1995 є первинним обліковим документом, що фіксує факт здійснення господарської операції і встановлення договірних відносин, і є підставою виникнення обов`язку щодо здійснення розрахунків за отриманий товар, а отже являється офіційним документом.

Реалізуючи свій злочинний умисел направлений на видачу завідомо неправдивого офіційного документа,з метою використання грошових коштів у повній сумі, які передбачені Договором №01/11 від 06 листопада 2018 року в якості платежу за покупку шкільних меблів в кількості 255 одиниць, обвинувачений достовірно знаючи, що увесь обсяг робіт з боку ФОП відповідно до умов договору про закупівлю №01/11 від 06 листопада 2018 року не виконано, діючи умисно 18 грудня 2018 року, перебуваючи за адресою м.Тернопіль вул.Текстильна,2, рукописно в графі «отримав (ла)» підписав видаткову накладну №РН-0000055 від на суму 459000 грн., яка була надана йому підприємцем, тим самим підтвердив, факт поставки шкільних меблів в кількості 255 одиниць. На підставі виданого обвинуваченим офіційного документу – видаткової накладної №РН-0000055 від 18 грудня 2018 року підприємцю перераховано грошові кошти у сумі 459000 грн.00 коп.

Таким чином, чиновник обґрунтовано обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.366 КК України – видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів.

Допитаний під час судового розгляду обвинувачений  свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, визнав повністю, щиро розкаявся.

Обвинувачений  визнавши свою винуватість у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, за обставин, викладених у обвинувальному акті, повністю погодився зі всіма зібраними в процесі досудового розслідування доказами, що її підтверджують, відмовився від їх дослідження під час судового розгляду.

Враховуючи такі обставини Тернопільський міськрайонний суд вирішив клопотання обвинуваченого про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв’язку із дійовим каяттям та закриття кримінального провадження – задовольнити.

Таким чином, чиновника звільнено від кримінальної відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 366 КК України, на підставі ст. 45 КК України, у зв’язку з дійовим каяттям, а кримінальне провадження внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 19 червня 2019 року за даним фактом – закрити.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com