З початку  року державні інспектори у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель у Тернопільській області провели 136 перевірок дотримання вимог земельного законодавства на загальній площі 950 га. За результатами яких  виявили 99 порушень вимог земельного законодавства на загальній площі 656 га.

З метою вжиття заходів інспекторського впливу для усунення виявлених порушень державні інспектори склали 34 протоколи про адміністративні правопорушення, порушникам вручили 65 приписів про усунення порушень, винесли постанов про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафів на загальну суму 9 520  грн, з яких добровільно сплачено 7 259 грн (в тому числі 1 819 грн штрафи нараховані у 2019 році).

Загальний розмір нарахованої шкоди, заподіяної державі внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням, зняття ґрунтового покриву (родючого шару ґрунту) без спеціального дозволу, становить 62 625 грн.

Державні інспектори Тернопільщини проводять роботу по відшкодуванню завданої державі шкоди, внаслідок чого в добровільному порядку порушники відшкодували 31 157 грн, в тому числі 7 356 грн шкоди, нарахованої  у 2019 році.

Разом з тим з початку поточного року фахівці провели планові заходи державного нагляду (контролю) щодо додержання суб’єктами господарювання області вимог законодавства у сфері використання та охорони земель.

За результатами проведених 34 перевірок, виявлено 22 порушення вчинених суб’єктами господарювання в процесі здійснення господарської діяльності. З метою вжиття заходів інспекторського впливу для усунення виявлених порушень, державні інспектори склали 10 протоколів про адміністративні правопорушення, порушникам вручили 22 приписи про усунення порушень, винесено 10 постанов про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафів на загальну суму 5 610 грн, з яких добровільно сплачено 5 185 грн (в тому числі 340 грн штрафи нараховані у 2019 році).

Загальний розмір шкоди, заподіяної державі внаслідок самовільного зайняття земельних ділянок суб’єктами господарювання, становить 63 571 грн, з яких добровільно сплачено 42 635.