На Тернопільщині суди, як правило, не карають за порушення карантину

Введення високих штрафів за порушення карантинних правил не призвело до масового покарання винних на Тернопільщині.

Як стало відомо Інфопростору, правоохоронці з початку карантину склали декілька десятків протоколів про вчинення адміністративного правопорушення та передали їх на розгляд судів. А от служителі Феміди, в більшості випадків, не карають порушників.

Відсоток винесених постанов із штрафом в 17 тисяч гривень насправді дуже низький.

В більшості випадків суди повертають адмінматеріали в поліцію через неналежне оформлення або закривають провадження через відсутність в діях складу адмінправопорушення.

Серед найбільш поширених недоліків – відсутність посилань на рішення органів місцевого самоврядування щодо заборони торгівлі певними видами товарів чи діяльності закладів в цілому. Тобто, складаючи протоколи про вчинення адміністративного правопорушення, правоохоронці не можуть обґрунтувати, що саме саме порушено.

В окремих випадках на Тернопільщині суди все ж визнають порушників винними, але обмежуються щодо них попередженням.

По іншому суди відносяться не до підприємців, а до фізичних осіб, які ходять без масок. Але, правоохоронці, як правило, складають на таких людей адмінматеріали після неадекватної реакції на зауваження щодо порушення карантинних правил.

Нагадаємо, з 17 березня є чинною нова редакція Кодексу про адміністративні правопорушення: кодекс доповнено статтею 44-3, яка встановлює відповідальність за порушення правил карантину людей.

Зміни, передбачені Законом № 530-IX: штрафи за порушення карантину, санітарних правил і рішень місцевої влади з питань боротьби з інфекційними хворобами становлять від  17 до 34 тис. грн для громадян і від  34 до 170 тис. грн – для посадових осіб.

Протоколи про адміністративні порушення уповноважені складати поліцейські, саме ж стягнення накладає місцевий суд.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com