На агропродовольчих ринках Тернопільщини фіксують порушення

В області розпочали роботу 11 агропродовольчих ринків. Працюють вони у  Бережанах, Чорткові, Кременці, Борщеві, Бучачі, Підволочиську, Козові, Заліщиках та ще три у Тернополі.

Відповідно до вимог постанови Головного державного санітарного лікаря №14 від 27.04.2020р. «Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках» роботу ринків щоденно контролюють інспектори Держпродспоживслужби та правоохоронці. Якість та безпечність продукції перевіряють фахівці лабораторії ветсанекспертизи.

У Бережанах в перший день роботи ринку, зафіксували випадок стихійної торгівлі поза межами ринку. Відтак, міському голові Бережан та керівнику районного відділу поліції надіслали листи з пропозиціями щодо усунення даного недоліку. Інших порушень там не виявили.

У Чорткові ринок працює без порушень з 7-го травня.

У Підволочиську працює КП «Милосердя». Ще до відновлення роботи ринку  фахівці Держпродспоживслужби встановили незначні порушення, які адміністрація відразу ж виправила. На ринку не торгують м’ясо-молочними продуктами, оскільки відповідний павільйон не має експлуатаційного дозволу.

Агропродовольчий ринок ТОВ «МОНТЕРО» у Кременці відновив свою роботу 9-го травня.  Фахівці Держпродспоживслужби вказали адміністрації на недотримання дистанції, поновленні розміток між деякими торгівельними місцями, відтак, працівники ринку посилили контроль та нагадували покупцям про дотримання необхідної відстані.

Щодо Козови, то там ринок працює лише у п’ятницю. Фахівці Держпродспоживслужби зафіксували там ряд порушень: відсутність на вході диспенсерів з антисептиком для рук, недотримана відстані у 3 метри між торговельними місцями, скупчення відвідувачів, стихійна торгівля. Керівнику ринку направили письмовий припис та попередили про адмінвідповідальність за ст. 44.3 Кодексу України про адміністративну відповідальність.

У Бучачі в перший день роботи виявили незначні порушення, які адміністрація ринку усунула до кінця робочого дня.

У Борщеві на місцевому ринку були відсутні розмітка та оперативне оповіщення щодо недопущення поширення інфекційного захворювання, спричинене COVID-19.

У Заліщиках ринок працює в суботу і середу. Порушень там наразі не було.

У Тернополі ж роботу відновили 3 ринки: «Тернопільський міський ринок ЛТД», «ВІП МАРКЕТ» та «Прайм Вест».

ТзОВ «Тернопільський міський ринок ЛТД» працював не на повну потужність. Порушень не виявили.

На ринку ТОВ «ВІП МАРКЕТ» фахівці Держпродспоживслужби робили зауваження продавцям та покупцям щодо неправильного користування засобами індивідуального захисту. 16-го травня там виявлили й факт продажу овочів з порушенням вимог.  Державний інспектор Держпродспоживслужби в присутності працівників Національної поліції на підприємця склав протокол про адмінправопорушення через відсутність захисного бар’єру між покупцем та продавцем.

Не обійшлося без порушень і на ринку «Оріон» (ТзОВ «Прайм Вест»). На прилеглій території виявили стихійну торгівлю, а також торгівлю овочами з кіоску біля прилеглої території, де продавець не мала документів про державну реєстрацію потужностей,  відповідно до ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів». З продавцями провели роз’яснювальну роботу, недоліки усунули.

Фахівці Держпродспоживслужби про виявлені порушення щодня повідомляють правоохоронців та представників влади на місцях.

Інспектори Держпродспоживсвлужби зазначають, що чи найбільше порушують покупці, які не дотримуються дистанції, не бачать розмежувальних ліній або неправильно використовують маски.

Робота ринків, що реалізують продовольчу групу товарів щодо виконання вимог постанови Головного державного санітарного лікаря №14 від 27.04.2020р. «Щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби  COVID-19  в місцях торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках» знаходиться на постійному контролі  Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com