Нардеп з Тернополя хоче поставити українців на коліна

Народні депутати від партії “Слуга народу” та групи Довіра пропонують суттєво збільшити податки із власників земель сільськогосподарського призначення.

Для цього вони зареєстрували проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо детінізації виробництва сільськогосподарської продукції.

Серед авторів й представник Тернополя Андрій Богданець.

Схоже, у владі розуміють, що просто дозволити продаж землі не достатньо, аби її скупити. Ще потрібно якось заставити власників паїв продавати їх. Іншого виходу, як суттєво збільшити податки, депутати не знайшли. Виходить, що їхня стратегія ґрунтується на тому, щоб розмір податку за землю був нереально високим. Тоді власники землі почнуть її продавати, щоб позбутись невигідного активу.

Таким чином, депутати пропонують встановити новий розмір податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік, який повинен обчислюватись за такою формулою:

  ППЗ = НГО × S × 0,05 × М / 12,

   де:

ППЗ – поставлене податкове зобов’язання;

НГО – нормативна грошова оцінка 1 га земельної ділянки:

для земельних ділянок, нормативна грошова оцінка яких проведена, – нормативна грошова оцінка 1 га відповідної земельної ділянки;

для земельних ділянок, нормативна грошова оцінка яких не проведена, – нормативна грошова оцінка 1 га ріллі по Автономній Республіці Крим або по області;

S – площа земельної ділянки, га;

М – кількість повних календарних місяців, протягом яких для такої земельної ділянки обчислюється поставлене податкове зобов’язання.

Згідно із Довідником показників нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь в Україні станом на 01.01.2020 (гривень за гектар) за даними офіційного вебсайту Держгеокадастру України в Тернопільській області середня грошова оцінка ріллі за 1 гектар становить 29 035 грн.

Тобто, для Тернопільської області вартість податку за один гектар ріллі буде обчислюватись приблизно наступним чином: 29 035 грн х 1 га х 0,05 х 12/12 = 1451,75 грн. Земельні паї мають значно більшу площу, тому цю суму ще доведеться перемножити на неї. Однак, розмір нормативно-грошової оцінки, як і залежний від неї розмір податку, ще буде коливатись з врахуванням конкретного місця розташування земельної ділянки.

Як пишуть самі депутати в пояснювальній записці до проекту закону, понад 1,6 мільйона паїв належать громадянам пенсійного віку. Тож у значній мірі обов’язок сплати податку ляже саме на їхні мізерні пенсії.

Після таких ініціатив депутатів українці точно залишаться без останнього, що мають – своєї землі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com