Починається формування виборчих комісій

Змінами до Виборчого кодексу процедура формування ВК винесена за межі виборчого процесу.

Отже, з 27 липня по 05 серпня відбуватиметься внесення до ЦВК подань щодо кандидатур до складу обласних, районних, міських, районних у місті Києві виборчих комісій (без урахування АР Крим).
24 липня постановою ЦВК № 137 затверджено форми подань щодо кандидатур до складу виборчих комісій, які здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів.
До 10 серпня ЦВК сформує обласні, районні, міські, районні в м. Києві ТВК.
У зв`язку із цим варто звернути увагу на наступне:
1. Порядок формування ТВК – у ст. 203 Виборчого кодексу України (ЗІ ЗМІНАМИ)
2. ТВК будуть сформовані відповідно до нового адміністративно-територіального устрою (проект «Про утворення та ліквідацію районів» чинний)
3. Право подання кандидатур до складу територіальних виборчих комісій мають:
1) місцева організація політичної партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання (по 2 особи на обов`язкове включення);
2) місцева організація політичної партії, яка уклала угоду про політичну співпрацю на відповідних місцевих виборах з депутатською групою, про утворення якої оголошено на сесії Верховної Ради України не пізніше 1 січня року, в якому відбуваються вибори (по 1 особі на обов`язкове включення);
3) зареєстрована в установленому законом порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцева організація політичної партії (по 1 особі на включення шляхом жеребкування).
При цьому склад таких ТВК: 9-18 осіб. Таким чином, шанси непарламентських партій отримати представництво в комісіях мізерні.
Варто пам`ятати, що ТВК працюватимуть на постійній основі майже до наступних чергових виборів.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com