Голова Кременецької РДА невиконання показників переклав на плечі підприємців

Про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку  Кременецького району за І квартал 2012 року

Промисловими підприємствами району за І квартал 2012 року вироблено промислової продукції на суму 35.5 млн. гривень, темп росту   до відповідного періоду минулого року 94.9%, до програмного завдання – 93,8%.

Із 8 працюючих промислових підприємств не допущено спаду  виробництва до відповідного періоду минулого року на 4 підприємствах ( ПП «Бекерай» – 115.5%, ТОВ « Кременецьке молоко»- 105.1%, ПАТ « Кременецький крейдяний завод» – 110,4, ТОВ « Піраміда» – 2.5 рази.) .

Проте, із – за невиконання програмних завдань підприємствами ТОВ « Кременецьке молоко»- на 4.7%, Колективним підприємством Почаївська фабрика « Пластик»- на 28.3%, досить незначними обсягами виробництва на підприємстві ВАТ « Завод порошкової металургії» ( 15.6 тис. грн..) та зупинення роботи ПП « Почаївський хлібзавод» недодано промислової продукції на суму 2.3 млн.грн.. Причиною невиконання програмного завдання ТОВ « Кременецьке  молоко» є зменшення об’ємів закупівлі основної сировини ( молока) у населення та наявність залишків готової продукції.

З метою відновлення виробничої діяльності промислових підприємств та залучення до звітності суб’єктів господарювання – фізичних осіб з вагомими обсягами виробництв,  проведено 3 засідання комісії з аналізу роботи підприємств промисловості, транспорту, енергетики і зв’язку. Проведено співбесіди із 18 підприємцями щодо необхідності їх залучення до статистичної звітності.

В галузі сільського господарства в зв’язку із ліквідацією сільськогосподарського підприємства СВЗМП « Крижі» зменшилось поголів’я ВРХ та відповідно виробництво і продаж молока.

Для досягнення результатів у галузі тваринництва заплановано ряд заходів. Визначено базові господарства по закупівлі теличок від населення – ТОВ « Кременець Агро», ТОВ «Біо – лан», СТОВ « Аграрій». Вказані господарства забезпечені необхідною кількість приміщень, що залишились від бувших тваринницьких ферм. З керівниками господарств проведено зустріч та обумовлено умови закупівлі та виконання доведених завдань.

Для досягнення результатів у галузі рослинництва збільшено посіви озимих зернових культур на 1509 га проти минулого року. Забезпечено мінеральними добривами на 120% до потреби, проведено два рази підживлення озимих зернових, проведено сортозаміну та сортооновлення насіння ярих культур насінням високих репродукцій. Станом на 19.04 2012 року із запланованих 5100 га посіву цукрових буряків посіяно 2240 га, що складає 44% запланованого завдання. Стовідсотково забезпечені засобами захисту рослин та паливно – мастильними матеріалами.

Наш район є недостатньо привабливим для інвесторів, оскільки відсутня можливість швидкого обороту капіталів.

На розвиток економіки району за рахунок усіх джерел фінансування протягом 1 кварталу спрямовано близько 3,1 млн. гривень капітальних інвестицій.

Основним джерелом капітальних інвестицій залишаються власні кошти підприємств та організацій, за рахунок яких освоєно 2.2 млн. гривень.  Будівельними підприємствами району виконано будівельних робіт на суму 600 тис. гривень. Це становить 0,2 % до загального обсягу виконаних будівельних робіт області.

Обсяг пасажирських перевезень по Кременецькому району   склав 0.8 млн. пасажирів, і до відповідного періоду минулого року зменшився        на 29.4 %. Пасажирооборот  склав 13.6 млн. пас. км , що менше до відповідного періоду минулого року на 15.4 %. Обсяг вантажних перевезень по району становить 9.6 тис. тонн., що на 9,9 % більше в порівнянні з минулим роком. Вантажооборот складає 2.8 млн. тонокілометрів, що  на 20 % менше до минулого року.

Відкрито новий марштут Кременець – Хотівка.

Спеціалістами управління праці та соціального захисту населення щотижня проводиться моніторинг стану погашення заборгованості із заробітної плати на економічно – активних підприємствах району. Станом на 1 квітня 2012 року така заборгованість відсутня.

На цю дату створено 188 нових робочих місць, що становить 25% до запланованого річного завдання.

Районним центром зайнятості населення запроваджено щоденний моніторинг причин розірвання трудових договорів між роботодавцями та найманими працівниками. В результаті проведеної роботи кількість знятих з реєстрації трудових договорів між підприємцями – фізичними особами та найманими працівниками у 1 кварталі поточного року зменшилась проти відповідного періоду минулого року на 22%.

Станом на 01.04.2012 року в районному центрі зайнятості перебуває на обліку безробітних 1575 осіб. Рівень безробіття становить 4 % проти 3.6 % на на кінець 2011 року.

Зареєстровано 1189 договорів між фізичними особами та найманими працівниками, що на 4.1 % більше ніж у 2011 році. Розірвано 156 договорів проти 202 у минулому році.

Стратегічним завданням є сприяння розвитку малого і середнього бізнесу в усіх сферах господарювання району. З розвитком малого підприємництва в районі збільшується і кількість населення зайнятого в даній сфері. Близько 12% працездатного населення району задіяно в сфері підприємництва.

Протягом І кварталу 2012 року державним реєстратором зареєстровано 1 юридична особа та 53 фізичних осіб як підприємців. Скасовано 1 юридичну особу, фізичних – 5 осіб.

Районним центром зайнятості працевлаштовано 17 осіб шляхом надання дотації роботодавцям  на суму 431 тис. гривень. З початку року започаткувало свою справу 8 безробітних, яким надано одноразову допомогу для організації підприємницької діяльності на суму 45.6 тис. грн. Суб’єктами малого підприємництва взято участь в конкурсі «Чарівна зачіска 2012». Конкурсантка Мільниковська Оксана Романівна, власниця перукарні « Імідж» в м. Кременець зайняла  третє призове місце.

З початку року продаж споживчих товарів в районі у порівнянні з відповідним періодом минулого року зріс на 17 % і склав 52 млн. гривень, обсяг реалізованих послуг знизився на 4% і склав  4,8 млн. гривень.

Субєктами господарювання сфери торгівлі проводиться робота по удосконаленню ринкової торгівлі, створенню належних умов для покупців і продавців. За кошти підприємців і кошти ринків облаштовано 4 стаціонарних кіоски та виконано ряд ремонтних робіт по благоустрою територій ринків. Відкрито 8 нових закладів торгівлі.

Забезпечено виконання ряду заходів по енергозбереженню в галузях освіти, охорони здоров’я, житлово – комунальному господарстві. Закінчено роботи по реконструкції системи опалення в Великогорянській школі 1-11 ступенів на суму 69.4 тис. грн. Виготовлено документацію на заміну вікон в Устечківській і Старотаразькій школах 1-11 ступенів і Староолексинецькій школі 1-111 ступенів. Замінено вікна 8 штук в дитячому відділенні ЦРКЛ на суму 11 тис. грн.. Проведено реконструкцію котельні по вул. Базарна,1 переведення котлів на тверде  альтернативне опалення.

На виконання плану спільних заходів голови облдержадміністрації  від 31.03.2011 року «З питань детінізації економічних процесів в області»  проводилась відповідна робота, а саме:

працювала робоча група з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення ( обстежено 17 субєктів господарювання, виявлено 2 факти використання робочої сили без належного чинному законодавству оформлення);

протягом 1 кварталу 2012 року забезпечено надходження ПДВ в сумі 1931.8 тис. грн.. в тому числі за рахунок донарахованих сум – 84.3 тис. грн.;

– проводилась перевірка дотримання вимог податкового законодавства підприємством ЗАТ « Кременецьцукор» за період діяльності з 01.01.2010 року по 31.03.2012 року;

– МР ДПІ виявлено факт ліквідації підприємства за схемою ухилення від сплати податків через процедуру банкрутства ( СВЗМП « Крижі») .

Аналіз показників соціально – економічного розвитку району, який проводиться щомісячно та щоквартально управлінням економіки райдержадміністрації вказує на такі проблемні питання:

відновлення роботи промислових підприємств;

відновлення галузі тваринництва;

збитковий характер діяльності 60% підприємств району, що може призвести до їх банкрутства в умовах відсутності кредитних ресурсів та зростання дебіторської, кредиторської заборгованостей;

низький рівень оплати праці;

–   зниження обсягів введення в експлуатацію житла;

зменшення обсягів інвестицій в основний капітал;

низькі обсяги залучення іноземних інвестицій ( 0.5% в обласному обсязі)

ріст податкового боргу;

невиконання завдань із збору власних надходжень до Пенсійного фонду;

борг до Пенсійного фонду по сплаті єдиного соціального внеску;

низький обсяг реалізованих послуг;

найнижчий показник об’єднань співвласників багатоквартирних будинків;

найнижчий відсоток охоплення дітей дошкільною освітою ( 25%).

На основі моніторингу соціально-економічних процесів у районі управлінням економіки ініційовано прийняття ряду розпорядчих актів голови райдержадміністрації, які спрямовані на усунення негативних чинників розвитку та мінімізацію впливу фінансової кризи на соціально – економічні процеси.

oda.te.gov.ua/kremenetska

infoprostir@gmail.com