У м. Зборів владика Василій Семенюк освятив відновлений храм

Чин освячення церкви новомучеників українського народу, яка оздоблювалася близько 10 років, архиєпископ здійснив 3 червня на празник Зіслання Святого Духа. У Божественній Літургії взяли участь священики Зборівського деканату на чолі з о. Володимиром Шевцівим, парох храму о. Тадей Нога та велика кількість вірних.

Благословив святиню для здійснення богослужінь блаженної пам’яті владика Михаїл Сабрига у 2002 року. З того часу стараннями пароха відбувалося внутрішнє оздоблення храму та його реставрація. Священик подбав про спорудження нового престолу, було придбано світильники, офірники та інші церковні речі.

“Храм присвячений блаженним новомученикам українського народу, які були проголошені Святішим Отцем Іваном Павлом ІІ під час візиту в Україну, – зазначив у інтерв’ю РІСУ о. Тадей Нога. – Це один з унікальних храмів, адже ще не так багато храмів є на українській землі патронами, покровителями яких були б новітні святі, які жили на нашій землі, трудилися на славу Божу для користі й добра людей, для майбутніх поколінь і власне життя віддали за віру Христа. Храм несе у собі багато символіки, як і його відродження, віднайдення дзвонів, відбудова дзвіниці”.

Особливістю храму є те, що в основі його інтер’єру — камінь та залізо. «Оте залізо було інструментом вбивства, несло смерть, тортури для людей. Покровителі церкви, мученики, які розміщені на її стінах, терпіли муки,їх катували. У Старому Завіті є слова «Перекуємо мечі на орала». Власне це залізо перетворюється в те благородне, що несе славу Богові, користь і радість людям», – пояснив настоятель.

Престіл, тетрапод, проскомидійник, царські ворота, світильник, лави, підсвічники – все це виготовлено з металу. Семисвічник і престіл нагадують всесвітньо відому ікону Рубльова “Пресвята Трійця” та розповідають історію Авраама, про те, як він приймав Пресвяту Трійцю під дубом Мамре. Тому семисвічник у храмі – це викуваний триметровий дуб з сімома лампами. Святиню розписано у візантійському стилі згідно з канонами Церкви. Автором цих розписів є член Спілки художників України Володимир Купецький з Тернополя.

Також один із київських музеїв подарував місту цілувальний хрест з того ж століття, що й сама будівля храму. Зараз хрест розміщений на тетраподі.

прес-служба архиєпархії

infoprostir@gmail.com