На Тернопільщині молодь обговорила свої проблеми

Об’єднана опозиція «За Батьківщину» розпочала обговорення молодіжних аспектів своєї програми. Участь у відповідному круглому столі, який відбувся сьогодні в Тернополі, взяли понад 20 представників молодіжних і студентських організацій, а також опозиційних партій.

Учасники зібрання констатували, що «молодь сьогодні не має впевненості у завтрашньому дні». Серед найболючіших молодіжних проблем – питання першого робочого місця, адже 85-90% молодих людей, отримавши дипломи, стають на біржу праці. Крім того, немає доступного житла для молодих сімей.

Серед основних положень, які пропонуються програмою Об’єднаної опозиції у сфері молодіжної політики, – створення доступного житла, забезпечення для випускників вишів першого робочого місця, а вступникам, які успішно пройшли ЗНО, обіцяють державний грант на здобуття вищої освіти.

Як зазначали виступаючі, молодіжна політика в державі на сьогодні взагалі не здійснюється, а до молоді відносяться «за залишковим принципом».

Серед пропозицій, озвучених під час сьогоднішньої зустрічі, було ухвалення свого роду закону про національно-патріотичне виховання молоді. Крім того, опозиції пропонують передбачити у своїй програмі пропагування здорового способу життя через створення відповідної соціальної реклами з одночасною відбудовою існуючої дитячо-юнацької спортивної інфраструктури. Також, виходячи з того, що українська молодь – перша в світі за рівнем споживання алкоголю, йшлося про запровадження системи штрафів за споживання спиртних напоїв молодими людьми, які не досягли 18-річного віку. Говорили цього дня і про армію, яку молоді люди хотіли б бачити або контрактною, або строковою, але з виплатою певних грошових внесків від тих потенційних призовників, які служити в армії не мають бажання.

Підсумовуючи обговорення, перший заступник голови Тернопільської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Володимир Бойко зазначив, що більшість питань, які сьогодні турбують молодь, перекликаються із проблемами інших категорій населення. Це й питання житла, соціальна політика, боротьба із корупцією, утворення робочих місць, інше. Тому молодь повинна стати рівноправною складовою частиною українського суспільства. Для цього необхідно згуртуватись на базі молодіжних громадських організацій, аби разом відстоювати свої права та права майбутніх поколінь.

– Що стосується основних проблем – житла та освіти, то їх вартість зросла із масовістю трудової міграції в інші держави, – зазначив Володимир Бойко. – Не таємниця, що кошти заробітчан сьогодні є основними серед інвестицій в купівлю житла та навчання молоді.

Тому держава повинна врегулювати цінову ситуацію на ринку житла. В свою чергу, на думку Володимира Бойка, студентське самоврядування та студентські профспілки повинні мати можливість контролю за використанням коштів державних вишів.

Не можна оминати і прав молодих сімей. Звичайно, їх також турбують працевлаштування і житло, але сьогодні виникає потреба в збільшенні кількості дитячих садків, їх якісної роботи, облаштуванні місць дитячого і сімейного відпочинку. Водночас молодих батьків турбує питання якісної дитячої медичної допомоги.

– Окрім цього, ми обов’язкові повинні повернути молодь у сільську місцевість, – сказав політик. – Для цього, на мою думку, держава повинна забезпечити умови роботи молоді в сільській місцевості. Зокрема, це може бути допомога в оброблені сільгоспугідь, а також, що є важливим, сприяння у збуті виготовленої продукції.

Також перший заступник голови Тернопільської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» зазначив, що молодь повинна бачити перед собою чіткі перспективи. На жаль, сьогодні склалась така ситуація, що керівні посади на державній службі обіймають заїжджі чиновники. Через це Володимир Бойко висловив пропозицію, що службовці, які очолюють державні структури, повинні не менше десяти попередніх років проживати в межах відповідної територіальної одиниці.

infoprostir@gmail.com