Василь ДЕРЕВЛЯНИЙ: «Замість Дня Конституції – день констатації: влада Януковича уявила, що вона сама собі закон і указ»

Минулого тижня народний депутат України, голова ТОО ВО «Батьківщина» Василь Деревляний аналізував політичну ситуацію в області та Україні в ефірі Тернопільського обласного державного телебачення.

– Напередодні Дня Конституції проаналізуйте, як на сьогодні політики, влада дотримуються Основного Закону.

– Конституція – це дійсно найважливіший документ держави. В ідеалі хотілося б, щоб з 1996 року, коли він був прийнятий, цей документ та його положення постійно вдосконалювалися. Але наразі, як бачимо, робиться все навпаки. Сьогочасні реалії виглядають дуже непривабливо, адже, висловлюючись афористично, можна з упевненістю сказати, що День Конституції став у нас днем констатації: влада Януковича уявила, що вона сама собі закон і указ. Щоправда, негативні процеси довкола Конституції були розпочаті ще режимом Кучми. А от його наслідував зі ще більшим розмахом якраз діючий режим Януковича. Так, першим паростком неповаги до цього документа було рішення Конституційного суду від 1 жовтня 2010 року про визнання неконституційними змін, внесених до Конституції України 8 грудня 2004 року. З приходом до влади Януковича ці правлячі українофоби розпочали змінювати основний документ держави та законодавство під себе.

Змінювати Конституцію потрібно на благо нації, а не навпаки – на користь провладних кланів. Натомість більшість положень цього документа влада банально не виконує.

Розглянемо цю ситуацію на прикладі Тернопільської області.

Так, у ст.14 Конституції 14 йдеться, що земля є національним багатством. Відповідно, корінна нація має володіти своєю землею.

У свій час уряд Юлії Тимошенко виділив понад 5 мільярдів гривень, щоб кожен українець безкоштовно, в обхід бюрократичних перепон, зміг виготовити державні акти на право власності на присадибні ділянки та городи. Натомість режим Януковича робить все, щоб земля стала товаром. За кордоном уже «мішки спаковані» для того, щоб з хвилини на хвилину розкупити ласі куски української землі. Ця влада не зважає на українців, адже є ще багато працівників соціальної та бюджетної сфери, репресованих, інвалідів, інших категорій населення, які в час розпаювання не отримали паїв, але мали б першочергове право на цю землю.

Забувши про людей, представники влади не забувають про себе. Ще у 2004 році чинний тоді губернатор Тернопільщини вивів за межі населених пунктів понад 50 тисяч гектарів землі. Ці землі досі продовжують дерибанити керівництво обласної та районних адміністрацій, які, згідно з законом, мають право розпоряджатися ними.

Наступне: ст.10 Конституції нам говорить, що кожен українець має право на освіту. Але як це право реалізувати жителям сіл, де чинна влада швидко та масово закриває школи і дошкільні навчальні заклади? Ми бачимо, як міністр освіти Табачник глумиться над шкільними підручниками, проводить горе-експерименти з навчальними програмами у школах та ВУЗах, як відверто зневажає історію, мову і культуру України.

Стаття 49: Кожен має право на охорону здоров’я. Це, здавалося б, найважливіший пункт Конституції, але й на нього антиукраїнська влада почала зазіхати. Черговий експериментальний проект вкотре підкреслив ненависть влади до власного народу. Бо як інакше можна пояснити так звану реформу в медицині, яка передбачає закриття медичних закладів та скорочення медпрацівників? Для порівняння я знову хочу повернутися до діяльності уряду Тимошенко. У 2009 році Тернопільщина вперше з часів незалежності, за ініціативи нашої політичної команди, завдяки Юлії Тимошенко отримала новітнє медичне обладнання в обласні та районні лікарні на суму понад 15 мільйонів гривень. Лише наша область отримала від уряду Тимошенко 45 автомобілів для сільських ФАПів та амбулаторій, на яких медпрацівники сьогодні мають змогу швидко у будь-який час доби дістатися до недужого. У той час стояло питання збільшення кількості ФАПів, амбулоторій в області шляхом будівництва нових та ремонту існуючих, забезпечення роботою, житлом і медобладнанням молодих медпрацівників. Сьогодні ж «завдяки» правлячому режимові все відбувається з точністю до навпаки.

Наступна не менш важлива – ст.28, в якій ідеться про те, що ніхто не може бути підданий катуванню. З приходом до влади Януковича саме цей процес розпочався проти нашого лідера Юлії Тимошенко, а також Юрія Луценка та інших політв’язнів. На сьогодні жоден українець не застрахований від подібного катування, бо всі закони, силові структури та судова гілка влади у повному підпорядкуванні Адміністрації Президента. 25 та 26 червня проходили судові засідання у справі Юлії Тимошенко. Але в Харкові розгляд справи знову перенесли через, так би мовити, відсутність в залі суду Юлії Тимошенко. Вже вкотре захисники заявляють про її згоду на розгляд справи за її відсутності через хворобу, весь світ знає і розуміє, що Юлія Володимирівна є дійсно хвора і не може покинути лікарняного ліжка… Але судді на це не зважають. Перенісши розгляд справи на 10 липня та відправивши Юлію Тимошенко на додатковий медичний огляд, судді продовжують виконувати завдання з Банкової. 26 червня Вищий спеціалізований суд теж продемонстрував свою відданість владі, незаконно перенісши касаційну скаргу захисту Тимошенко аж на 12 липня. Це затягування є чітко зрежисоване режимом, бо без рішення Вищого спеціалізованого суду захист не може звернутися до Європейського суду. Янукович боїться, що рішення Європейського суду дасть можливість Юлії Тимошенко брати участь у виборчій компанії. Те ж саме відбувається з іншими політв’язнями.

Актуальним сьогодні є питання мови. Стаття 10 Конституції передбачає єдину державну мову – українську. В Україні розпочався черговий процес русифікації шляхом прийняття антиукраїнською більшістю в парламенті у першому читанні законопроекту «Про засади державної мовної політики». Для недопущення прийняття цього закону наші партійці пікетували Верховну Раду, ОДА і продовжуватимуть акції протесту. З моєї ініціативи в районних радах Тернопільщини фракції «Батьківщини» пропонують на своїх сесіях звернення до Президента та парламенту з вимогою не допустити прийняття такого законопроекту. Приємно зазначити, що 26 червня сесія Лановецької районної ради таке звернення прийняла одноголосно. Ми закликаємо до захисту рідної мови всіх небайдужих громадян, адже встановлення другої державної мови призведе до чергового розколу України.

Створивши антиконституційну асамблею, режим Януковича намагається внести зміни до основного документа, що саме по собі є порушеннями Конституції, бо зміни можуть вноситися виключно рішеннями Верховної Ради. Сумно на цьому наголошувати в період святкування Дня Конституції, але реальністю є те, що Янукович цілеспрямовано розпочав переписування Конституції під себе.

– Нещодавно в Тернополі відбулося обговорення проекту Програми Об’єднаної опозиції. На вашу думку, на скільки цей документ відповідає потребам жителів Тернопільської області?

– Варто зазначити, що обговорення проекту Програми відбувалося не лише за круглим столом 25 червня. Пропозиції та поправки до цього документа ми отримуємо вже впродовж декількох тижнів від жителів області, які мали можливість ознайомитися з програмою на сторінках тижневика «Наша Батьківщина» та Всеукраїнського партійного сайту. Основна проблематика, яку порушують у своїх пропозиціях жителі області, стосується занепаду села, розграбування землі, закриття шкіл, лікарень, нищівного, прийнятого цією владою, Податкового кодексу. Були пропозиції ліквідувати районні держадміністрації, які є паразитами на тілі району, адже ми зазвичай чуємо лише про їх корупційні дії та зловживання.

Я багато спілкуюся зі священиками українських традиційних церков, і от одна з моїх пропозицій до Програми стосуватиметься пенсійного забезпечення священнослужителів в Україні.

Всі пропозиції та поправки громадян до 30 липня будуть передані до Центрального штабу для підготовки кінцевої редакції Програми Об’єднаної опозиції.

– Повертаючись до формату Об’єднаної опозиції, які політичні сили вже приєднались до вас і чи завершилося формування єдиної політструктури?

– Ідея об’єднання виникла з усвідомлення того, що Україну потрібно рятувати. Першими це усвідомили партії ВО»Батьківщина», «Фронт змін», «Народна самооборона», НРУ, «За Україну». Нещодавно до нас приєдналися «Громадська позиція» Анатолія Гриценка та «Європейська партія» Миколи Катеринчука. Чи прийдуть до цього усвідомлення інші так звані демократи – не знаю, але знаю точно, ЩО їм заважає зробити цей крок – власні амбіції, боязнь влади або (та) робота на боці влади. Але, на мою думку, на даний час опозиція є достатньо сильною, щоб гуртувати довкола себе українців, боротися та перемогти. Влада це бачить і розуміє, тому робить і робитиме все для розколу нашого об’єднання, для маніпулювання громадською думкою, провокацій та фальсифікацій під час виборів. Але я переконаний, що громадяни зможуть розрізнити опозиціонера від «вовка в овечій шкурі», зробивши правильний вибір на користь майбутнього своєї держави.

infoprostir@gmail.com