Василь Деревляний: «Байдужість та мовчання лише посилять терор, знущання, а також передвиборчі фальсифікації і провокації заплановані владою»

Стенограма виступу народного депутата України, голови Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» Василя Деревляного в ефірі Тернопільського обласного державного телебачення, 20 липня.

– Які на вашу думку на сьогодні є дуже важливі політичні питання в Україні та області?

Об’єднана опозиція ВО «Батьківщина» розпочинає Всеукраїнську акцію «Україна проти Януковича». До даної акції однією з перших приєдналася Тернопільщина. Акція є безстроковою і триватиме до остаточної перемоги. Одним з перших її етапів – розгорнення наметів з символікою ВО «Батьківщина» у всіх без виключення райцентрах та почергово у селищах та селах області. В цих наметах будуть роздаватися інформаційні матеріали на політичну, соціальну та економічну тематику. Окрім того, люди мають можливість вступити у справу за позовом Арсенія Яценюка проти Януковича в якості третьої особи. Для цього достатньо завірити підписом документи, які запропонують представники від ВО «Батьківщина».

Варто зазначити, що лише за два дні вже 2 049 жителів області заповнили такі документи, чим продемонстрували, що не бояться цього режиму і готові до радикальних дій задля усунення від влади Януковича та провладної банди. Результатом їх панування є відсутність в Україні незалежного судочинства, вся законодавча гілка влади підпорядкована Адміністрації Президента. Цей режим не виконує ані законів, ані Конституції. Повноваження Президента стали безмежними, а його політика спрямована виключно на самозбагачення. Прикладом нищівних для держави ініціатив влади є Податковий кодекс, пенсійна реформа, Харківські угоди, коли була віддана територія України. На прикладі Закону про мови – впроваджується в Україні чергова русифікація. На території нашої області ми неодноразово були учасниками акції проти позбавлення пільг чорнобильців та афганців, проти дерибану земель очільниками районних та обласної адміністрації, різноманітними методами боролися проти закриття освітніх та медичних закладів, дитячих садочків та бібліотек в районах, містах, селах Тернопільщини.

До слова, у Борщівському районі представники влади змушують вступати в партію влади директорів шкіл і йти на вибори в ролі членів ДВК від Партії регіонів. В разі відмови, людям погрожують звільненням. Прикро констатувати, але це не поодинокі випадки на території нашої області. І наше завдання сьогодні захистити цих людей можливими законними способами. У зв’язку з цим, депутатська фракція «Батьківщина» у Борщівському та Теребовлянському районах ініціюють проекти рішення на сесії районних рад про передачу функцій щодо прийняття та знаття з посади директорів шкіл Борщівській районній раді. Дане рішення на майбутнє убезпечить директорів шкіл від тиску та погроз з боку представників виконавчої влади району, а також захистить від звільнення по політичних мотивах.

Два роки катування та політичних репресій, свавілля та гноблення українців і всього українського не може минути безкарно для чинної влади. Прийшов час розправити плечі. Я хочу наголосити, якщо представники місцевої влади будуть перешкоджати нам, акція «Україна проти Януковича» набере радикальнішого характеру.

– Перейдемо до соціальних та економічних питань, про які варто сьогодні поговорити?

– На сьогодні є дійсно дуже гостре питання, яке турбує Тернопільську область. Йдеться про нестачу коштів у бюджеті для фінансування першочергових потреб. Мені відомо, що станом на 20 липня пенсіонерам вже протягом 3-5 днів боргують пенсії. Працівникам Пенсійного фонду заробітну плату затримують майже на місяць. На сьогоднішній день в області є заборгованість на понад 400 млн. гривень. Реальною є картина, коли для вчителів, медпрацівників, працівників бюджетної сфери немає коштів для виплати заробітних плат на понад два місяці. Через необ’єктивний розподіл коштів Урядом Азарова, цього року Тернопільщина залишилася без жодної копійки субвенція з державного бюджету, це в той час, коли Донеччина отримала більше третини від загальної суми субвенції (1,7 мільярдів грн.). Я переконаний, якби місцева влада хоча б трішки переживала за долю Тернопільщини та її жителів, економічне становище не була б таким сумним. Натомість, губернатор та його підопічні в районах вдають, що нічого не відбувається, малюють високі економічні та соціальні показники та досягнення, в які вже давно ніхто не вірить.

Наступне питання, яке досі є дуже актуальним для Тернопільщини та України стосується закону про мови. На позачергових сесіях, ініційованих представниками опозиційних фракцій, у тому числі ВО «Батьківщина», прийнято звернення щодо недопущення прийняття Закону України «Про засади державної мовної політики» 15-ма з 17 райрадами та 13-ма міськими радами на Тернопільщині. Дані звернення направлені Президенту з вимогою ветувати Закон та Голові Верховної Ради з вимогою не підписувати його. Небезпека розколу України, шляхом прийняття мовного питання є дуже реальною, тому участь у голосуванні на захист єдиної державної мови у районах брали участь всі депутати, в тому числі і від партії влади. Це є хорошим прикладом того, що для галичан національні інтереси досі залишаються на першому місці. Не інакше як питання захисту України, захисту мови, участь в акції «Україна проти Януковтича» має вкотре нас згуртувати для перемоги режиму та побудови сильної незалежної держави.

– З якими проблемами до вас як народного депутата наразі звертаються громадяни?

– Нещодавно до мене звернулося керівники сільськогосподарських підприємств нашої області (ПФГ «Поточище» ППА «Вільхівці», ПФГ «Геліос», ТзОВ «Скородинський фільварок», ТзОВ «Степ-М», ПАП «Фортуна», ПАП «Довіра», СВК «ім.Шевченка»), які здавали кукурудзу на Марилівський спиртзавод. Керівництво заводу заборгувало аграріям близько 10 млн. грн. Як я вже раніше заявляв, всі спиртзаводи по Україні, у тому числі Марилівський, приватизувала сім’я нині діючого президента. Замість того, щоб допомагати аграріям, нині влада ще й боргує їм мільйони гривень, обманює цих людей. І жоден суд цієї проблеми не вирішить, бо на прикладі судилищ проти Тимошенко та Луценка, ми побачили, що таке «гуманний» суд Януковича. Правоохороні органи самоусунулися від захисту цих підприємців. Хто ж візьметься захищати людину, коли її боржниками є сім’я діючого президента, хто притягне до відповідності таких боржників…? Я вже направив звернення до Прем’єр-мінстра, Міністра аграрної політики, щоб звернули на це увагу, адже цим підприємствам немає за що проводити жнива. Вкотре прошу СБУ, податкову, прокуратуру взятися за виконання своїх посадових обов’язків – звернути увагу на проблеми цих людей.

Нажаль по Україні таких підприємців безліч, і я закликаю цих обкрадених владою громадян не мовчати, бо мовчання провокуватиме чергові знущання та терор з боку посадовців. Потрібно гуртуватися, боротися та виборювати своє, поки воно ще є.

Прикладом в нашій області є боротьба жителів В. Ходачкова (Козівського району) з горе-політиком, відомим фермером Чайківським, який вже більше року, супроти волі людей, намагається запустити індичу ферму на території села. Екологічна небезпека такої ферми на території населеного пункту вже є реальністю в селі Настасів (Тернопільського району), де вищезгаданий підприємець розташував свиноферму. Жителі Настасова скаржаться на нестерпний сморід та часті захворювання, зумовлені шкідливими викидами в повітря та відходами, які потрапляють у підземні води та до криниць місцевих жителів. Для захисту цих людей, я направив звернення до Прем’єр-мінстра, адже місцева влада замість покарати, навпаки – лобіює інтереси Чайківського. Мало того, він ще й позиціонує себе як «дуже популярний» кандидат на тому окрузі, де травить своїми фермами людей. Спочатку йшов від Партії регіонів, згодом, передумав, і висувається як незалежний мажоритарщик…

На прикладі представників партії влади, ми бачимо, що їх ціль – це фізичне нищення українців, тому таких кандидатів потрібно остерігатися та не допускати вкотре до влади.

На завершення хочу додати, що українці мають бути дуже уважними на ці вибори, щоб чітко відрізнити представників Об’єднаної опозиції від висуванців влади, які йтимуть не лише під прапорами Партії регіонів, але й продажних псевдо-націоналістичних партій. До інформації жителів Тернопільщини: партію «Батьківщина» на виборчому окрузі з центром у м. Зборів представлятиме єдиний кандидат від Об’єднаної опозиції Володимир Бойко, на Теребовлянському окрузі – Михайло Апостол.

Я вкотре прошу краян бути на сторожі, адже байдужість та мовчання лише продовжать і посилять терор, знущання, а також передвиборчі фальсифікації, підкуп і провокації заплановані владою. Я закликаю жителів області приєднуватися до акції «Україна проти Януковича» та, в єдності, перемагати задля майбутнього наших дітей, нашої держави.

batkivshchyna.te.ua

infoprostir@gmail.com