Міська рада приховує генплан Тернополя?

генпланВ Тернопільському міськрайонному суді слухалася справа за позовом громадської організації УНСО до Тернопільської міської ради щодо ненадання копії генерального плану міста.

Нагадаємо, на попередньому засіданні представник зі сторони відповідача (виконавчого комітету міськради) наполягав на тому, щоб долучити до справи в якості співдоповідача представника з управління містобудування, архітектури та кадастру Тернопільської міської ради. Мовляв, генплан – це більше у їх компетенції. Тоді суд задовольнив клопотання представника виконкому і… переніс слухання.

Та, мабуть, в управлінні містобудування не оцінили «дбайливості» представника виконкому і проігнорували слухання. Пояснення цьому знайшли «феєричне» – юрист управління звільнився.

– Я заперечила проти того, щоб справу відкладали, оскільки в управлінні є багато інших працівників і хтось міг з’явитися, – каже Номер один представник позивача Олена Степанова.

Слухати справу попри усі «за» та «проти» нарешті розпочали, але знову без особливих зрушень. Так виконавчий комітет досі не знає, чи є він розпорядником публічної інформації стосовно генерального плану. Зате знайшов пояснення, чому відповіді на інформаційні запити громадській організації (в даному випадку позивачу) йшли під «шапкою» виконкому.

– З досвіду переписки з місцевими органами самоврядування я знаю, що на запити, адресовані міській раді, відповідь (якщо приходить) – на бланку виконавчого комітету. Виявляється, є розпорядження голови, в якому прописано, хто на яких бланках має право «підписуватись». І тому, наприклад, відповіді, які підписані заступниками міського голови, приходять на бланках виконкому, –  розповідає пані Степанова.

Мабуть, «бюрократія» є причиною боронити людям доступ до правди.

Представник виконкому наголосив, що претензій до них з боку сторони позивача бути не може, оскільки організація не скористалася своїм правом і не пішла в міську раду ознайомлюватись із генеральним планом.

Разом з тим, відповідач доводив, що вони не змушені надавати копію генплану за інформаційними запитами, оскільки ЗУ “Про регулювання містобудівної діяльності» не передбачає такого обов’язку.

Хоча, за словами Степанової, згідно з ч. 1 ст. 17 вищезгаданого закону чітко вказано, що матеріали генерального плану населеного пункту не можуть містити інформацію з обмеженим доступом та бути обмеженими в доступі.

Після тривалих дискусій відповідач залучив ще двох співвідповідачів – Тернопільську міську раду та інститут “Дніпромісто” і слухання перенесли на 18 серпня.

До слова, це вже не перше судове засідання по даній справі. Нагадаємо, що громадська організація УНСО подала запит на доступ до публічної інформації,  зокрема креслення  генерального плану міста Тернополя, але натомість отримала відмову, посилаючись на те, що матеріали генерального плану містять гриф «ДСК», тобто призначені для службового користування.

Є підозра, що справа з такими стрімкими темпами просто тягтиметься вічність. Не треба бути провидцем, щоб констатувати, що на наступному слуханні знову когось «долучать», а хтось просто проігнорує слухання. А генеральний план так і залишатиметься «цілком таємним» і виключно для обраних…

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com