Матері бійців “Збруча” хочуть знати правду про загибель синів. Фото

1442309139_DSCN7579Батьки загиблих бійців “Збруча” та батьки інших загиблих в АТО хлопців з Тернопільщини прийшли до міськрайсуду, вимагати справедливості. Але вже вдруге засідання суду у справі про підпал наметів батальйону “Збруч” на Херсонщині перенесли, бо обвинуваченого не привезли до Тернополя.

Батьки бійців скаржаться, що за останніх пів року так і не почули елементарного вибачення від командування, пише “20 хвилин“.

– У нас забрали найдорожче, – плаче мати Назара Сикліцкого пані Надія. – А тепер навіть не можуть визнати своєї провини, не можуть навіть правильно написати прізвище мого сина. Ларін передав хлопцями нагороду моєму синові, а там прізвище написано не так. То як, як наражати на небезпеку, то вміють, а правильно написати посмертну нагороду не змогли? Як так можна?

Батьки загиблих бійців кажуть, що хочуть справедливості. Але її суть – не лише в тому, щоб засудити одного бійця із ремонтної бригади, якого і звинувачують у підпалі. Потрібно перевірити, чи дії військових командирів були адекватними.

1442309162_DSCN7570

– Нам показали документ, де військовий 30-ої бригади, яка в ту ніч була із бригадою батальйону “Збруч”, Власюк дає свідчення, що підпал влаштував він: облив приміщення бензином, кинув гранату – ось і причина трагедії, – розповідає мати загиблого бійця Павла Римара пані Тетяна. – Кажуть, що довідався про загибель в зоні АТО свого товариша – і зовсім втратив голову. Але хіба Власюк наших дітей розмістив в зачиненому приміщенні із заґратованими вікнами? То хіба лише його провина? Чому командування до сих пір не зібрало нас всіх, нас же не так багато – шестеро родин, чому нам не пояснили, як загинули наші діти?

Деякі батьки вже їздили на місце трагедії, кажуть, що в тій історії багато чого не “клеїться” докупи. Надія Сикліцка стверджує, що те приміщення, де розмістилася бригада батальйону, найбільше зруйноване зовсім не там, де показують джерело вогню.

thumb_119033_news_m

– Крім того, якщо моя дитина загинула внаслідок пожежі, то має бути обгоріле тіло. А не лише одна я отримала буквально якісь рештки. Таке враження, що одне тіло поділили на три сім’ї – і віддали, аби поховати. Ми хочемо знати, що там відбулося?

Підтримати батьків бійців “Збруча” прийшли й інші батьки, сини яких загинули в зоні АТО.

– Мій син, Лотоцький Віталій, загинув під Дебальцево, – каже його мати пані Галина. – Ми сьогодні тут, бо хочемо справедливості. Чому одні бійці Нацгвардії повертаються додому через місяць із високими зарплатами, при тому, вони стоять за спинами наших синів, які були на передовій, а винних у смерті наших дітей не можуть знайти? І держава дає їм 75% пільг, отримують високу зарплату. Їдуть туди на місяць і назад, а в результаті повністю всім забезпечені. А ми поховали дітей, а з нас починають ще й пільги знімати, бо ми отримали на них пенсію, вищу, аніж встановлена норма 1 700 грн.

За останні півроку жодного слова від військкоматів батьки не отримали. Пані Лотоцька взагалі отримала документи, де вказано, що вона живе в місті Тернополі Вінницької області.

– Це Генштаб такі документи виписує? Я поховала дитину, а мені щоразу краять серце отакі речі. Чому така різниця між Нацгвардією і призваними хлопцями? Ми хочемо справедливості, вибачення і хоч трішки людської поваги і співчуття до наших чорних хустин, які тепер носитимемо до кінця життя.

Судове засідання вже вдруге перенесли, оскільки обвинуваченого етапують із Миколаївської області. Однак в суді запевнили, що найближчим часом він таки буде в Тернополі, і тоді призначать нову дату засідання.

Нагадаємо, трагедія трапилася в ніч на 1 лютого на Херсонщині. Внаслідок пожежі загинули шестеро бійців батальйону “Збруч”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com