Чому на Тернопільщині чоловікам досі приходять повістки?

повісткаПризов на військову строкову службу, призов військовозобов’язаних на військову службу за контрактом та формування підрозділів територіальної оборони в області. Такі триосновні завдання над якими зараз працюють у військкоматах області. Про це розповів під час брифінгу полковник Володимир Катинський, військовий комісар Тернопільського обласного військового комісаріату.

– Комплектування військовослужбовцями служби за контрактом Президентом визначено основним завданням на сьогодні для ЗСУ, – зазначив За Збручем Володимир Катинський. – Йде доукомплектування військових частин військовозобов’язаними – майбутніми військовослужбовцями, які після фахової підготовки стають професійними військовими. Це потужна альтернатива мобілізації. На контрактній службі перебувають мотивовані військовослужбовці, які знають, що вони отримують відповідне грошове забезпечення, мають значні соціальні пільги, забезпечуються житлом. Якщо військова частина укомплектована військовослужбовцями служби за контрактом, то потреби проводити мобілізацію немає.

Зараз в Україні триває осінній призов на військову строкову службу, який розпочався першого вересня. Обласний комісар наголосив, що ті, кого призивають на службу у військові формування, до участі у бойових діях не залучають, це закріплено відповідними юридичними нормами.

– Виходячи із заяв Президента та військової доктрини, в якій чітко прописано, що військовослужбовці строкової служби до участі в бойових діях залучатися не можуть, – сказав Володимир Катинський. – Це прописано юридично, і це факт, який ми не оспорюємо. Строковики потрібні для того, щоб нести службу в базових пунктах постійної дислокації військових частин, які виїхали в зону АТО виконувати завдання. Особовий склад тієї чи іншої частини перевели в зону АТО, і на їхньому місці мають бути люди, які несуть службу і забезпечують порядок в частині.

В обласному військкоматі також набирають військовозобов’язаних у загони територіальної оборони, роти охорони, стрілецькі батальйони. Це ті підрозділи,які, за словами головного комісара області, будуть сформовані в випадку оголошення воєнного часу. Вони будуть виставляти блок-пости, патрулюватимуть, охоронятимуть важливі об’єкти і комунікації в області. Окрім того, подовжують працівники військкоматів уточнювати облікові дані військовозобов’язаних.

– Військові комісаріати далі проводять уточнення облікових даних, проводять звірки із сільськими, селищними радами, підприємствами, установами, організаціями.  Якщо приходить повістка, то вас викликають для уточнення особистих даних, а не у зв’язку з мобілізацією. Викликаємо також військовозобов’язаних, які є у складі добровольчих батальйонів. Вони стоять на обліку у військових комісаріатах області, а призивалися з якихось причин, в інших військових комісаріатах. Якщо люди виконують бойові завдання, то родичі можуть сповістити військовий комісаріат  про це, щоб ми знали, що людина виконує бойове завдання, несе чергування або службу в інших формуваннях і призивалась іншими військовими комісаріатами.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com