Голова ТВК погрожував спостерігачеві міліцією. Відео

Голова Тернопільської міської виборчої комісії Віктор Дрозда на засіданні 6 листопада, попередив офіційного спостерігача Громадянської мережі ОПОРА Ігоря Процика, що якщо той буде заважати роботі комісії, то він зателефонує до начальника міліції.

6 листопада Ігор Процик прийшов на засідання Тернопільської міської виборчої комісії та зареєструвався як офіційний спостерігач від Громадянської мережі ОПОРА. Проте на початку засідання голова Тернопільської МВК Віктор Дрозда сказав, що його було позбавлено права перебувати на засіданнях.

Нагадаємо, що 27 жовтня на засіданні з підрахунку результатів голосування на виборах 25 жовтня, між членом Тернопільської міської виборчої комісії Михайлом Василиком та журналістом видання «Точка опори» Ігорем Проциком трапився інцидент, внаслідок чого останньому було завдано тілесних ушкоджень і було викликано міліцію, а комісія прийняла рішення позбавити його права перебувати на засіданні.

Однак 6 листопада представник ОПОРИ зауважив, що дана норма попередження стосується лише одного конкретного засідання. Відповідно до ч. 10 ст. 27 ЗУ «Про місцеві вибори» таке рішення приймається лише щодо поточного засідання, тобто того на якому було прийняте рішення про позбавлення права перебувати на засіданні.

Згодом пан Дрозда запитав представника ОПОРИ, чи він не буде заважати роботі комісії і додав «якщо ви не знаєте, чи будете заважати роботі комісії, то я вже дзвоню до начальника міліції, щоб він прийшов і вивів Вас із залу засідання». На думку Ігоря Процика, постановка питання таким чином в даному випадку носила в собі провокаційний характер та ознаки погрози.

Відео засідання Тернопільської МВК


Також додамо, що член даної комісії Коваль І.Г. зазначила, що одного представника ОПОРИ буде достатньо на даному засіданні. Варто зазначити, що на даному засіданні перебували один офіційний спостерігач від Громадянської мережі ОПОРА та двоє журналістів видання «Точка опори».

В даному випадку варто нагадати, що згідно ч.9 ст.27 Закону України «Про місцеві вибори» на засіданнях виборчої комісії, у приміщеннях виборчих дільниць мають право бути присутніми з додержанням вимог цього Закону: 5) офіційні спостерігачі від громадських організацій, іноземних держав і міжнародних організацій (не більше двох осіб від однієї організації); 6) представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації). Тому висловлювання члена комісії можна трактувати як спробу обмежити право офіційних спостерігачів та працівників засобів масової інформації щодо права перебування на засіданні виборчої комісії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com