Через порушену поставу страждають усі органи

zdhПригадуєте слова Шурочки із радянського кінофільму «Службовий роман»? Вона запитувала: «Що відрізняє ділову жінку від просто жінки?» Правильно – хода. «Голова трохи припіднята, спина рівненька, рухи вільні, від стегна». І знаєте, вона таки мала рацію. Завдяки ході, можна визначити не тільки статус людини, а й дати оцінку стану її здоров’я.

Частіше дивіться у дзеркало

Рухатись вільно, невимушено та граційно можуть лише люди з правильною поставою. Та якщо Ваші рухи важкі, обтяжливі та незграбні, це перший симптом того, що потрібно звернутися за допомогою до фахівців. Загалом це не єдина ознака, яка свідчить про проблеми з поставою. Більшість вад помітно візуально. Фахівці називають це косметичним дефектом.

– Коли до мене звертається пацієнт зі скаргами, в першу чергу я оглядаю його спину, яка є дзеркалом постави. Вона умовно ділиться на хребетний стовбур та поперекову осьову лінію. Ознаками порушення постави є зміщення осьової лінії. Лопатки розташовані не на одному рівні: одна – вище, друга – нижче. Також варто звернути увагу на м’язи, які знаходяться з обох сторін від хребта. Коли пацієнт лягає на живіт або стоїть, помітно, що одна з ділянок спини є більшою, напруженою, а інколи навіть теплою. Причиною цього може бути запальний процес у м’язі, – пояснює Номер один Ігор Лукащук.

Інколи пацієнт і сам може визначити, є у нього проблеми з поставою чи ні. Допомогти у цьому може дзеркало. Також симптомом порушення постави є обмеження рухів. Виявити такий дефект доволі легко, особливо тим, у кого сидяча робота. Достатньо повернутися тулубом в одну зі сторін. Якщо при цьому з’являється біль у м’язах, зволікати не варто.

– У мене траплялися клінічні випадки, коли при повороті у різні боки пацієнт не міг зорово зафіксувати один і той же предмет. Скажімо, при повертанні вліво він бачить за спиною певний елемент, який стоїть по центру. А при повертанні тулуба в іншу сторону, пацієнту цього предмета вже не видно. Це є свідченням того, що рухи хворого обмежені, – каже Ігор Лукащук. – Інколи пацієнтам буває важко підняти руку. Вони звертаються до лікаря і просять зробити масаж. Та насправді рука тут ні до чого. Проблема у лопатці.

У більшості випадків причиною порушення постави є неправильне положення тіла під час роботи. Як правило, це стосується офісних працівників, школярів та студентів. Також проблеми можуть виникати у людей, які постійно носять сумку в одній руці, як приклад, торгові представники. Не є винятком пологові травми, спричинені пологовими ускладненнями або неправильним положенням дитини в утробі матері.

Уникнути професійних захворювань можна лише у випадку, якщо Ви змусите себе сидіти правильно. Хоча, якщо раніше такої звички у Вас не було, виробити її не просто. Для цього, окрім бажання, потрібна ще й сила волі.

– Спершу людина може відчувати дискомфорт. Може виникати біль, адже напружуються м’язи, які до цього були ослаблені, – каже Ігор Лукащук.

Тим, хто хоче почуватися добре, лікар рекомендує бодай два рази на день робити рухові вправи. Ні-ні, це не те, що Ви уявили. Присідати та привертати увагу колег не потрібно. Достатньо просто потягнутися в різні сторони. Корисними будуть вправи для шийного відділу хребта. Поверніть голову вправо і зафіксуйте на три секунди. Потім – вліво. Аналогічно можна робити вправи для плеча. Підняти вгору, зафіксувати на кілька секунд й опустити.

–  Кожен м’яз складається з м’язових волокон. Між ними проходить кров, лімфа та поживні речовини. Якщо тонус м’язів нормальний, циркуляція відбувається без ускладнень. У результаті м’яз кровонаповнений, пружний. Коли людина сидить цілий день за робочим столом, у неї відбувається м’язове скорочення. Як наслідок, між волокнами немає просвіту. Тоді рух крові та поживних речовин ускладнений. Це викликає больові відчуття, – каже Ігор Лукащук.

Також лікар застерігає від улюбленої для більшості людей звички закидати ногу на ногу. Таким чином перетискають магістральні вени та судини, у результаті погіршується відтік крові, виникає варикозне розширення вен, яке загрожує тромбофлебітом.

Велика сила деталей

Не менш важливе значення для збереження красивої постави має робочий стілець. Він обов’язково повинен мати підставки для рук, аби трапецієподібний м’яз не натягувався і не обвисав. Тим, хто просто не може обійтися без сумки, лікар рекомендує час від часу переставляти її з руки в руку, аби вирівняти навантаження. Крім того, перегляньте її вміст. Гарантую, там знайдеться чимало речей, без яких Ви можете обійтись.

Утім, порушення постави – це не тільки косметичний дефект, а й серйозні складні наслідки у функціонуванні організму людини. Відбувається це внаслідок стискання

внутрішніх органів, порушення їх правильного розташування в організмі. Неправильне положення тіла порушує легеневу вентиляцію, зменшує надходження кисню до мозку, утруднює приплив крові до нього. Порушення постави може навіть спричиняти розвиток захворювань серцево-судинної (інсульт, інфаркт, гіпертонічна хвороба) та дихальної систем (бронхіт, бронхіальна астма, запалення легенів).

Через неправильну поставу порушується робота нервової системи, позаяк у міжхребцевих отворах проходить багато нервів, що регулюють роботу окремих органів та організму загалом.

– Одна з моїх пацієнток скаржилась на проблеми з серцем. Відчувала у грудях біль і звернулася за допомогою до кардіолога. Пройшла обстеження, але ніяких патологій не було виявлено. Потім її спрямували на комп’ютерну томографію хребта. Виявлено перетискання нервових корінців серцевого м’яза. З’ясувалося, що в жінки порушення постави, але вона не звертала уваги на візуальні прояви. У результаті це спричинило ускладнення. До слова, проблеми з поставою сталися через те, що жінка носила перед собою у спеціальному рюкзаку дитину, так званому «кенгуру», – розповідає Ігор Лукащук.

Сьогодні широко розрекламованими є засоби для виправлення постави. Мова йде про спеціальні пояси, переплетення, корсети, які можна придбати в аптечній мережі. Втім реклама оманлива. Недостатньо одягти корсет, походити в ньому кілька місяців і стати струнким. Такі засоби можуть викликати м’язові захворювання, тому користуватися ними слід дуже обережно.

– Коли людина одягає корсет, який обмежує рухи, м’язи перестають працювати. Тому використовувати їх я рекомендую лише при другому та третьому ступені гіперкіфозу. Але, поряд з тим, потрібно виконувати вправи лікувальної фізкультури. Їх я пишу індивідуально для кожного пацієнта. Варто відзначити, що після 30 років працювати з корекцією постави дуже важко, але й людей таких дуже мало. Як правило, таку проблему люди або вирішили в молодшому віці, або не вирішують її взагалі, – каже Ігор Лукащук.

Виробити красиву поставу допоможуть регулярні заняття спортом, зокрема плаванням та лікувальною фізкультурою. Також корисними для опорно-рухової системи будуть заняття йогою.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com