Єдина в світі фабрика знаходиться в Тернополі

Враження від перебування на тернопільській фабриці ялинкових прикрас “Ірена Ко” важко передати словами. Мені здалося, що я потрапила в казку, де створюють маленькі скляні дива. У трьох цехах працює десятки чарівників, які поетапно виготовляють просто фантастичні речі.
У першому цеху видувають форми. Для цього скляні трубки розплавляють над газовим пальником з температурою до 1000 градусів і розрізають на заготовки. А вже з них створюють форму, яка потрібна.
Далі майбутня прикраса проходить декоративну обробку – її осріблюють, залишають прозорою, або ж навпаки – надають їй кольору. Проте найцікавіший процес попереду – оздоблення. Дуже цікаво спосетрігати за тим, як працюють художники – їх вмілі руки здатні пертворити звичайну кулю на справжній мистецький витвір.
Власниця фабрики, Ірена Бутитер розповідає, що вже 25 років займається іграшковим бізнесом, а на цій фірмі із 2000 року.
– Ми єдина фабрика у світі, яка виготовляє різнопланові новорічні іграшки –формові, кулі з декораціями, а також з пейзажні. Кожна з цих ліній досить складна, але ми зуміли об’єднати їх, тому працюємо для широкого спектру клієнтів, – розповідає пані Ірена.
Хоч і на перший погляд цей бізнес видається сезонним, насправді підприємство працює цілий рік без перерви. У вересні-жовтні тут завершують виконання всіх замовлень на святковий сезон і розпочинають готуватися до наступного року.
– Наші клієнти – німці, голандці, швейцарці – мають склади і закуповують продукцію на цілий рік. В мене є замовники, які на наступний рік запізнилися із замовленням, тому що план нашої роботи на 2013 вже сформований на 99 %. Ми експортуємо наші іграшки в країни західної Європи, Голландію та Росію. В Україні наш товар можна придбати лише в Тернополі та у Львові.

Тренд сезону – шоколадні та капучінові прикраси

Господиня фабрики розповідає про кожен вид прикрас, показує роботу майстрів. Затамувавши подих, спостерігаю за їх клопіткою працею, яка вимагає таланту та зосередження.
– Таких іграшок ми робимо приблизно 20-25 штук в день, – розповідає пані Ірена, беручи у руки чудову кулястої форми прикрасу, – .А ці, здавалося б, оформлені досить стримано, проте вони стали трендом для німців. Для клієнтів із Арабських Еміратів виготовляємо кулі, кожна з яких оздоблена 150 декоритавними каменями. Замовники обирають іграшки в залежності від стилю своєї компанії. А ще кожного року модні певні кольори. Наприклад, зараз це школоладний або капучіно. Минулого року було актуальним поєднання трьох різних видів золотого, а у 2013 в моді комбінація кольорів. Для кожної фірми ми створюємо прикраси за її стилем. Комусь подобаються прозорі ігршки, комусь яскраві, комусь з блискітками. До прикладу, у німців та швейцарців смаки схожі.

 Скляні кульки пам’ятають все

Звичайно, найпалкішими шанувальниками іграшок є діти. Вони обожнюють скляні прикраси у вигляді героїв з казок та мультфільмів. Хоча німці і голландці для своїх малят ялинки не прикрашають. За словами пані Ірени, для них зелені красуні – це частина інтерєру. Тому до Різдва вони прикрашають помешкання в якомусь одному стилі. Купують ялинку, прикраси, роблять композицію.
– Найкращими на нашому ринку є американці, – зізнається жінка. – Зазвичай, після свят вони викидають ялинку з усіма іграшками, а на наступний рік купують нову. Ми ж навпаки – колекціонуємо прикраси. Зберігаємо іграшки від від бабусів, прадідів, складаємо їх на горищі. Витягуємо їх, радіємо, згадуємо історію кожної. Раджу вам започаткувати таку традицію: якщо ви на ялинку вішаєте якусь іграшку і Новий рік стає успішним – все вдається, життя наповнюється позитивом, обов’язково збережіть її до наступного року і повішайте знову, адже вона запам’ятала ваш гарний настрій. Прикраса посріблена з середини і таким чином похожа до дзеркала. Тому, як дзеркала мають пам’ять, так само новорічна іграшка запам’ятовує як позитивні, так і негативні емоції.

Дякуємо пані Ірені за унікальну можливість побувати фабриці ялинкових див та щиро пишаємося тим, що у нашому місті працює підприємство світового рівня.

yalynkovi_igraschky-8 yalynkovi_igraschky-7 yalynkovi_igraschky-6 yalynkovi_igraschky-5 yalynkovi_igraschky-4 yalynkovi_igraschky-3 yalynkovi_igraschky-2 yalynkovi_igraschky