На Тернопільщині люстрували аж двох начальників МВС

люстраціяМаховик довгоочікуваної «чистки» у правлячих колах на Тернопільщині запущений. Задекларовані під час Євромайдану гасла про люстрацію поступово починають втілювати, пише 20minut.ua.

Як аргументують автори Закону «Про очищення влади», він повинен дати конкретні результати у боротьбі з чиновниками режиму Януковича, корупціонерами та злочинцями у владі. Люстрацію здійснюють із метою недопущення до участі в керуванні державою осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на узурпацію влади Президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки й оборони України або порушення прав і свобод людини.

Під люстрацію потрапило двоє

За своєю суттю цей закон – інструментарій для демонтажу політичної системи, яка була побудована на принципах відсутності правових рамок та корумпованості. Комплексне очищення влади починається саме з кадрового оновлення, унормування правил прийому на роботу та створення системи роботи державних органів за європейським зразком. Протягом 10 років «люстровані» особи не можуть обіймати перераховані керівні посади.

У законі прописаний цілий список посад, щодо яких здійснюють заходи з очищення влади. Ми ж стартуємо з начальницького складу органів внутрішніх справ.

Як розповідає начальник Управління МВС України в області Олександр Богомол, було кілька осіб, які підпадали під люстрацію, але їх звільнили за власним бажанням ще до першої хвилі. У Єдиному державному реєстрі осіб, щодо яких застосували положення Закону України «Про очищення влади», знаходимо двох чоловік. Перший – Василь Левицький, заступник начальника Управління МВС України в Тернопільській області – начальник кримінальної міліції. Другий – Тарас Боднарчук, заступник начальника слідчого управління обласної міліції. Їх звільнили за вимогами люстраційного закону.

Перевірять ще трьохсот

Наразі, за словами начальника, як керівний склад правоохоронців, так і решта працівників міліції проходять перевірку.

– Я та всі мої заступники уже пройшли перевірку, її проводило Міністерство внутрішніх справ, – каже Олександр Богомол. – Перевіряли відповідність декларації про доходи. Податкова контролює – яке майно, земельні ділянки; кадрові служби переглядають службові справи: які посади у який період обіймали; притягнення до адміністративної відповідальності, корупційні правопорушення; причетність до переслідування активістів під час Революції Гідності паралельно здійснює обласна прокуратура.

Усі міліціонери написали заяви на проходження люстраційної перевірки. Нині вже 90% особового складу її пройшли – а це 2400 осіб. Запитань до них немає. Залишилось ще триста осіб, їх перевірять до 7 листопада, до того моменту, коли ліквідують міліцію. Нагадаємо, що відтоді в Україні працюватиме поліція.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com