Як в Тернополі медики збирають “благодійні” внески з пацієнів. Відео

Правду про “благодійні внески ” у лікарнях України вирішили з’ясувати журналісти “Громадського ТБ. Полтава”.

Кореспонденти мандрували Україною, аби дослідити, чи дійсно медицина в країні є безкоштовною. Чернігів, Черкаси, Чернівці, Івано-Франківськ, Тернопіль і Рівне – у кожному з цих міст журналісти проходили ті чи інші обстеження, спілкувалися з медперсоналом і керівництвом лікарень. Мета такого експерименту – дізнатися, чи беруть з людей кошти за медичні послуги, та дослідити, як збираються благодійні внески на потреби лікарень.

У Тернополі спершу завітали до міської комунальної лікарні №3. У кабінеті кардіографії журналісту повідомили, що вона має сплатити 15 гривень за дану процедуру, оскільки проживає не в межах району, який обслуговується лікарнею. Фельдшер, який попросив сплатити кошти, поклав їх до шухляди у своєму столі. Жодного чеку чи квитанції про оплату послуг пацієнтка не отримала.

Коли ж ми дістали посвідчення журналістів та попросили пояснити причини такого вчинку, жодної біль-менш виразної відповіді ми не почули. При цьому працівник лікарні стверджував, що гроші в руки бере нечасто, і такий випадок був першим за день. Ситуація вирішилася за допомогою головного лікаря, який завітав до кабінету на прохання журналістів. У присутності очільника закладу ми попросили відкрити шухлядку, аби пересвідчитися, що там дійсно лише 15 гривень. Наші підозри виявилися немарними – там знаходилася сума грошей, яка в кілька разів перевищувала озвучену суму. Як пояснив фельдшер, усі ці гроші – це зібрані від клієнтів благодійні внески.

Головний лікар закладу висловив обурення діями свого підлеглого та переконав журналістів, що цього працівника буде звільнено з роботи, а сама історія набуде розголосу по лікарні задля уникнення повторення подібних прикрих випадків у майбутньому.

Крім того, він пояснив, що в Тернопільській міській комунальній лікарні №3 дійсно затверджено перелік платних послуг для осіб, які не обслуговуються в закладі за місцем проживання. Проте всі кошти мають йти виключно до каси, а оплата в кабінеті лікаря юридично є нічим іншим як хабарем.

На прохання журналістів лікар продемонстрував звіт щодо зібраних та використаних на потреби медичного закладу благодійних коштів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com