Від чого варто відмовитися у Великий піст?

Великий піст вважається найсуворішим і значущим постом в християнському світі. Він починається 14 березня і триває протягом 40 днів і ночей, закінчується 30 квітня.

піст

До приходу Великодня слід грунтовно підготуватися — провести дні посту в утриманні від мирських спокус, очищаючись духовно і фізично. У цей період потрібно звільнити свою душу від смутку і образ, очиститися від заздрощів і злості, – повідомляє uzhgorod.net.ua

Досягти очищення і умиротворення допомагають щоденні молитви, якими віруючі починають новий день і проводжають його. Обов’язковим в цей період є відвідування храму і церковних служб. Християнам у піст не можна брати участь у розважальних заходах, слухати музику, голосно сміятися, розмовляти в повний голос; крім того, у піст не пов’язують себе узами шлюбу і не здійснюють обряд вінчання.

Особливою строгістю характеризуються перша і остання тижня Великого Посту. З настанням Чистого понеділка від їжі слід повністю відмовитися і провести цей день поза суєти і мирських помислів. Що стосується інших днів, потрібно дотримуватися наступних правил харчування:

по понеділках, середах і п’ятницях допускається суха їжа: у ці дні можна харчуватися хлібом, є фрукти, горіхи та овочі, вживати мед, пити просту воду;

по вівторках і четвергах в їжу дозволяється вживати гарячу їжу, овочі і фрукти без олії;

по суботах і неділях можна їсти їжу рослинного походження, присмачуючи її олією;

у день настання свята Благовіщення Пресвятої Богородиці (випадає на 7 квітня) можна вживати рибу;

у свято Вербної неділі (24 квітня) віруючі також можуть додати рибні страви в раціон;

у день Лазаревої суботи (23 квітня) можна подавати до столу страви з рибною ікрою;

у Страсну п’ятницю (29 квітня), слід відмовитися від їжі аж до того моменту, поки під час церковної служби не буде винесена плащаниця.

У цілому в період посту заборонено їсти будь-яку їжу тваринного походження, а значить, в загальній складності віруючі відмовляються від м’яса, кави та чаю, молочних страв, алкогольних напоїв та яєць.

ternopillive.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com