Вітаємо з Воскресінням Христовим!

Сьогодні християни Східного обряду відзначають одне з найголовніших релігійних свят – Христове Воскресіння.

Свято Великодня встановлене на честь воскресіння із мертвих Ісуса Христа. Згідно з Новим заповітом, на третій день після розп’яття, яке відбулося у Страсну п’ятницю, Ісус воскрес, тим самим, давши віруючим можливість вічного життя. Своєю смертю він поніс покарання за всі людські гріхи. Саме тому свято Великодня вважається найбільш значущим в християнській релігії.

Свято називають також Пасха. В Україні святкувати Пасху почали наприкінці першого тисячоліття. За біблійним сюжетом, Ісус Христос воскрес рано-вранці і це Воскресіння супроводжувалось великим землетрусом – ангел небесний відcунув камінь від Гробу Господнього. На світанку жінки-мироносиці Марія Магдалина, Діва Марія, мати Якова та Соломія прийшли до гробу з пахощами, щоб обмастити тіло Ісуса, але побачили відвалений камінь і порожній гріб. Тоді жінкам з’явився ангел та сповістив про Воскресіння Господнє.

За традицією, в день Світлого Воскресіння Христового влаштовують святкові трапези, головними стравами яких стають фарбовані яйця і паски, які напередодні спеціально приносять у храми для освячення.

Звичай дарувати один одному на Великдень фарбовані яйця з’явився у I столітті н. е. Відповідно до церковного переказу, в ті часи було прийнято, відвідуючи імператора, приносити йому дар. І коли бідна учениця Христа, свята Марія Магдалина прийшла в Рим до імператора Тиберія з проповіддю віри, то подарувала йому просте куряче яйце.

Тіберій не повірив у розповідь Марії про Воскресіння Христа і вигукнув: «Як може хтось воскреснути з мертвих? Це так само неможливо, як якби це яйце раптом стало червоним». Тут же на очах імператора відбулося диво – яйце стало червоним, свідчачи істинність християнської віри.

З дня Великодня і до свята Вознесіння Господнього, яке святкується на сороковий день після Великодня, віруючі вітають один одного словами: “Христос воскрес! – Воістину воскрес!”.

“Інфопростір” щиро вітає Вас з Великоднем!

Нехай це величне свято наповнить серце світлими почуттями надії і любові, дарує щастя, добро і мирне небо над головою!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com