У Тернополі відкрили унікальний музей. Фото

9ac8138cc8b5ffdc592583211709e43fСправжньою авто-ретро родзинкою Міжнародного інвестиційного форуму у Тернополі стало відкриття у його рамках першого у Західній Україні музею ретро автомобілів.

Ініціатор його створення- відомий бізнесмен з Тернополя, Віце-президент з питань регіонального співробітництва Міжнародної Торгової палати / ICC Ukraine / Тарас Демкура.

– Свого часу я займався автомобільним бізнесом, привозили автомашини із Франції. І не раз я бачив у тих чи інших європейських містах виставки ретро автомобілів. І ще тоді думав: а чи не варто щось подібне зробити у Тернополі? Поступово вивчав цю тему, шукав, де є стара техніка, пізніше почав її скуповувати, таким чином, формуючи свою автоколекцію, – згадує пан Тарас. .

Нині у його колекції – понад 20 ретро автомобілів. Найстаріші з них – датуються початком  30-х років двадцятого століття.

Є тут і «Майбах» 1939 року. Цей автомобіль свого часу був у ставці Гітлера під Вінницею. Є і авто, на якому колись їздив генеральний секретар КПРС Леонід Брежнєв. Серед оригінальних моделей – «Опель Капітан» 1933 року, БМВ 1934 року, «Опель Супер 6» 1937-го. Є і колишні радянські раритети – «Москвич-401», перероблений під кабріолет, джип Willys, ГАЗ-21 «Волга», з якої автомайстри зробили позашляховик–пікап. Особлива гордість – ЗАЗ «Хаммер 6Х6». Автомобіль зроблений із шести «горбатих» «Запорожців». Є в колекції і «Ягуар XJ6». На ньому свого часу їздив президент США Річард Ніксон. Через деякий час авто подарували Генсеку Леоніду Брєжнєву. А він вже – передав його пізніше першому секретарев ЦК Компартії України Володимиру Щербицькому, а той – подарував машину голові колгоспу з Борщівського району. І аж вже в останні роки вдалося придбати цю машину для музейної колекції.

– І ось, музей ретро автомобілів відчинив свої двері у день початку  міжнародного інвестиційного форму. У його рамках діяла дискусійна панель про розвиток туристичного бізнесу на Тернопільщині. І я розповідав про те, що ми розробляємо оригінальні туристичні маршрути, де будуть задіяні ці ретро автомобілі. Турист зможе собі вибрати маршрут на такому автомобілі до тих чи інших замків нашого краю, – розповів сайту Терен Тарас Демкура.

По суті, нововідкритий музей ретро автомобілів можна назвати і як музеєм ретро-техніки. Адже тут є і старі відреставровані мотоцикли, і стара радіотехніка, і колекція міні-автомобілів з  різних куточків світу, яку зібрав Тарас Демкура, також – старі світлини про розвиток та становлення автотехніки.

Загальна площа музею ретро автотехінки сягає 700 квадратних метрів. Це – разом із відкритим майданчиком, на якому вже розташувалися серед мотоциклів, автомобілів і оригінальні вироби так званого джан-арту. Це – унікальні дизайнерські рішення з брухту. Дизайнер та умілець Сергій Кузнєцов зумів поєднати, здавалося б, непоєднуване – запчастини від комп’ютерів, фотоапаратів, годинників, автомобілів та інших механізмів. Усі вони здобули нове життя та набули нові несподівані форми.

Важливо і те, що при музеї створено Центр національно-патріотичного виховання, де школярі та підлітки зможуть спілкуватися із українськими патріотами – військовослужбовцями, учасниками АТО, тими, хто може доступно розповісти про історію військової техніки, зрештою, навчити основним елементам поводження із зброєю. Передбачається, що у рамках діяльності музею, працюватимуть і реставраційні майстерні, де автолюбителі старої техніки могли б ремонтувуати і реставровувати ті чи інші деталі.

Одним словом, у новому музеї ретро автомобілів у Тернополі, нудно не буде. Принаймні, перші дні його роботи засвідчують, що давно вимріяне Тарасом Демкурою знайшло відгук у сотень тернополян, які йдуть сюди і самі, і зі своїми дітьми, отримуючи масу задоволення та неповторні емоції від зустрічі зі світом авто та іншої техніки, яка нібито своє вже й відслужила, але не залишає нікого байдужим.

 

3acf1cf1325c4615abb8514000209d5b

4bcd738cc71e763f3018642a43db4754

908ba12150de996874e258be54356ee8

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com