Увага! Африканська чума свиней!
Управління Держпродспоживслужби в Борщівському районі повідомляє жителів району про те, що у фермерському господарстві «Дружба народів», що у селі Довжок, Новоселицького району, Чернівецької області, зареєстровано захворювання 2 голів свиней на африканську чуму свиней.
Крім вказаного випадку, з початку 2016 року в Україні зареєстровано 10 випадків АЧС, у тому числі в Полтавській (3 випадки), Одеській (3), Житомирській (1), Сумській (1), Кіровоградській (1) та Хмельницькій (1) областях.
Загалом станом на 08.06.2016 залишилося 3 неблагополучних пункти по АЧС в Хмельницькій, Сумській та Чернівецькій областях.
Вірус АЧС досить стійкий у свинині і копченостях з м’яса інфікованих свиней зберігається до 5…6 міс. У крові, взятій від хворих свиней, за нормальної температури 5°С життєздатний до 7 років, за нормальної температури 20 °З — до 18 міс, при 37 “З — до 30 днів. Хвороба поширюється, зокрема і через типову для України «систему господарювання» людина має підсобне господарство, однак у нього не дві-три свині, а 70 чи 200! Це вже цілий виробничий процес. Тому люди повинні розуміти, що це безвідповідальність і халатність, якщо не можеш забезпечити систему безпеки – не маєш права тримати свиней».
У тих регіонах, де були виявлені спалахи АЧС, вводяться обмеження на переміщення живих свиней, сировини і продукції з них. У прилеглих посилюється контроль за переміщенням, продажем тварин та реалізацією м’яса продукції з свинини.
Держпродспоживслужба району наголошує, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо АЧС в Україні, здоров’я та благополуччя тварин, повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин. У зв’язку з цим нагадує про необхідність безумовного дотримання наступних правил:
– утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;
– не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
– обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;
– не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;
– забезпечувати закритий режим роботи господарства;
– у випадку прояву будь-яких ознак захворювання у тварин – невідкладно звертатися до лікаря ветеринарної медицини;
– не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин;
– утриматися від утримання свиней у приватному господарстві, якщо ви мисливець, або з якихось причин маєте постійний контакт із дикою фауною;
– не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки.
Дотримання вищевказаних елементарних заходів убереже ваших тварин від захворювання на африканську чуму свиней, а вас – від непередбачуваних матеріальних втрат.
Ігор СВИДИНСЬКИЙ, головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарії управління Держпродспоживслужби в Борщівському районі