Чи безпечну воду отримують тернополяни?

сміття2Питання Малашівецького сміттєзвалища стоїть уже понад два десятки років. І щоразу, коли вони зринає, громадськість згадує про те, що поряд сміттєзвалища розташований Верхньоівачівський водозабір, з якого воду отримують 75-80% споживачів міста.

Про те, чим черевате сусідство водозабору та сміттєзвалища, та чи дійсно варто переживати з цього приводу, цікавимось у головного інженера КП “Тернопільводоканал” Романа Романіва.

“Насправді загрози нема, – заспокоює з порога. – Підприємство здійснює постійний моніторинг за якістю питної води з Верхньоівачівського водозабору. Жодного впливу сміттєзвалища на якість води не спостерігається. Відбір проб на водозаборі відбувається щомісячно, а на виході з водопровідної насосної станції на місто – щоденно”.

Пояснює також, що водозабір розташований на правому березі річки Серет, вздовж частково Верхньоівачівського ставу, відповідно розташований комплекс свердловин, глибиною 50-60 метрів. Тернополяни споживають воду з підземних, а не з поверхневих джеред, відповідно вона захищена геологічними пластами від будь-яких шкідливих впливів. Щодо Малашівецького сімттєзвалище, то воно розташоване аж у третій охоронній зоні, тобто на досить досить безпечній відстані. До того ж, між сміттєзвалищем та водозабором проліг вододіл, тож підземні води сміттєзвалища рухається з одного його боку, а водозабір відбувається в іншому.

Ймовірність того, що нечистоти можуть потрапити у свердловини, розташовані на водозаборі, а відтак – у крани споживачів, майже до нуля зводить і показник рівня забору воду.

“Якщо проектна потужність водозабору 87 тисяч метрів кубічних води на добу, то зараз вона становить усього 32-35 тисяч метрів кубічних води на добу. Об’єм забору води зменшився більш, ніж на половину. Люди почали більше економити, – зазначає. – Зменшення об’єму забору води та зниження потужності водозабору, призводять до зменшення розміру депресивної воронки, тобто зони забору підземних вод, а отже – зменшення ймовірності того, що нечистоти із сміттєзвалища можуть потрапити у воду”.

Так що, тернополяни можуть спати спокійно. Хоча, проблему Малашівецького сміттєзвалища, однаково слід розв’язувати і то найближчим часом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com