Хто на Тернопільщині отримає пенсії за особливі заслуги?

пенсіяПенсії за особливі заслуги перед Україною призначаються  Законом  України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» згідно Переліку нагород за особливі заслуги перед Україною.

 А це –  Звання Герой Радянського Союзу, ордени: «Перемога», Червоного прапора, Слави I, II  та III ступеня, Вітчизняної війни I, II  ступеня, Суворова, Кутузова, Олександра Невського, Богдана Хмельницького    I, II  та III ступеня, Нахімова  I, II  ступеня, Ушакова I, II  ступеня, Червоної зірки;  медалі: За відвагу, Ушакова.

Нагороди отримані в мирний час Звання Герой Соціалістичної праці, ордени: Леніна, Жовтневої революції, Трудової слави  I, II  та III ступеня, Трудового Червоного Прапора, Знак Пошани, Дружби народів, За службу Батьківщині в Збройних Силах СРСР I, II  та III ступеня, Мати-героїня, Материнська слава  I, II  та III ступеня, почесні звання: народний …СРСР, УРСР, України; заслужений … СРСР, УРСР, України; Мати-героїня. Відзнаки: Почесна Грамота Президії Верховної Ради Української РСР,  Грамота Президії Верховної Ради Української РСР.

Державні  нагороди та відзнаки Президента України: Звання Герой України; ордени: Князя Ярослава Мудрого I, II,  III, IV, V ступеня, За заслуги  I, II, III ступеня, Відзнака Президента України «Орден Богдана Хмельницького» I, II, III ступеня, Відзнака Президента України орден «За мужність» I, II, III ступеня, Княгині Ольги I, II, III ступенів, Героїв Небесної сотні, Данила Галицького, «За доблесну шахтарську працю». Премії: Державна премія СРСР у галузі …,  Державна премія УРСР у галузі…, Державна премія України у галузі…

Особи, яким до 1 січня 1992 року встановлено персональні пенсії союзного значення, республіканського значення. Особи, які були депутатами чотирьох і більше скликань  обласних, Київської та Севастопольської рад, міських  рад (обласних центрів) , районних, районних в містах, міських (міст обласного підпорядкування) рад, матері, що народили і виховали до шестирічного віку п’ятеро та більше дітей ( якщо з певних причин вихованням дітей займався батько, то право на пенсію за особливі заслуги надається батьку), переможці Олімпійських та Параолімпійських ігор, Всесвітніх ігор глухих, чемпіони та рекордсмени світу та Європи, космонавти які здійснили політ в космос, члени льотно-випробувальних екіпажів літаків.

Пенсія за особливі заслуги призначається з дня подання заяви про порушення клопотання щодо встановлення пенсії за особливі заслуги, з усіма необхідними документами. Розмір пенсії за особливі заслуги встановлюють у відсотковому відношенні 20—40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, залежно від заслуг особи (схеми визначення розмірів надбавок затверджено протоколом засідання Комісії з встановлення пенсій за особливі заслуги перед Україною при Кабміні від 08.11.2002 року №1400 (з доповненням)).

Пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії, яку отримує особа: пенсії за віком, по інвалідності, в разі втрати годувальника або за вислугу років.

Пенсія за особливі заслуги перед Україною виплачується протягом усього періоду , на який особі призначено пенсію відповідного виду.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com