Скільки борщу можна зварити на мінімальну зарплату?

борщЗдається, сьогодні майже нічого дешевого немає… і свідченням цьому є одна з найрозповсюдженіших українських страв – звичайний борщ.


На початку минулого літа придбати борщовий набір можна було за 78 гривень. У цьому ж році він істотно подорожчав.

Слід зазначити, що за даними консалтингової компанії «Hay Group», індекс борщу, або вартість продуктів, необхідних для приготування цієї страви, за 4 місяці 2016 року склав 88,20 грн (однак мова йде про борщ з минулорічних овочів, які наразі можна придбати досить дешево). І це, до речі, на 1,71 гривні, або 1,72% більше, ніж півроку тому, у грудні 2015-го.

Однак ми підраховуватимо вартість саме борща з цьогорічної зеленини.

Отже, молода картопля коштує 7-8 грн за кілограм, морква – 15-18 грн, капуста – 1, 50 грн, буряк – 15 грн, цибуля – 12-13 грн, укріп, петрушка – 3 грн за пучок, томати – 25 грн (або томатна паста – 90 грамів – 4 гривні), олія – 28-30 грн за пляшку, м’ясо – 80-85 грн за кг (або гриби – 50-70 грн за кілограм). Виходить, що каструля (4 літри) супу обходиться в більше ніж у сотню гривень. І це без врахування приправ, часнику, сметани, солі… а також води, яка нещодавно теж подорожчала та газу, на якому потрібно варити страву і який наразі в нас вартує майже як справжнісіньке золото.

Дехто, правда, намагається здешевити страву, відмовляючись і від м’яса, і від грибів, а замість капусти використовує щавель або листя кропиви. Однак все одно сума « набігає» чималенька – щонайменше 80 грн.

Зі слів продавців зеленини, в цьому році ціни на овочі справді зросли.

До речі, враховуючи, що «мінімалка» віднедавна становить 1450 гривень, виходить, за неї можна приготувати приблизно 16 борщів із тогорічних овочів та 15 – із ранніх.

У той же час більшість краян переконані, що в народній мудрості: «нема борщу – вважай, немає що їсти» справді є раціональне зерно, бо незважаючи на подорожчання, страву продовжують готувати господині.

Цікаво, що 10 років тому, у 2006 році, вартість борщового набору становила щонайменше 6 гривень 50 копійок, а максимум —13.50 грн. Однак ціни, які за цей час сягнули захмарних висот, фактично зводять нанівець радість від закупівлі найпростіших продуктів для приготування улюбленої страви багатьох закарпатців.

Між іншим, згідно з дослідженням міжнародної компанії «Business to business», що займається вивченням споживацьких ринків, наші співвітчизники витрачають на їжу всього 40% своїх доходів, при тому, що в країнах Європи цей показник сягає більше ніж 60 відсотків. На жаль, у нас основну частину сімейного бюджету «з’їдають» комунальні послуги. Отже, невже навіть така популярна національна страва, як борщ… для наших краян поволі стає розкішшю.

mediakhust.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com