На Тернопільщині з’являться ще дві об’єднані громади

реформа2У Зборівській райдержадміністрації відбулась нарада щодо активізації процесу об’єднання громад в рамках реалізації реформи територіальної організації влади та місцевого самоврядування.

Участь в нараді взяли заступник голови Зборівської РДА Олександр Парацій, Віталій Антоні – керівник апарату Зборівської райдержадміністрації, голова Зборівської районної ради Богдан Максимів, міський голова Зборова Руслан Максимів, начальник фінансового управління Оксана Стахів та голови базових рад Зборівської та Залозецької зон.

Відповідно до перспективного плану у Зборівському районі заплановано створити ще дві об’єднані громади з центрами у м. Зборів та смт. Залізці. Об’єднана територіальна громада з центром у с. Озерна розпочала свою діяльність ще рік тому.

«Результатом реформи влади має стати оперативне надання населенню якісних адміністративних послуг, розвиток галузей освіти, медицини, соціально-культурної сфери, житлово-комунального господарства тощо. Тож, усвідомлюючи необхідність реформування, передусім, на даному етапі, нам важлива думка громади», – зазначив Олександр Зіновійович.

У ході наради кожен із присутніх керівників місцевих рад висловив власні думки і зауваження та озвучив відповідні проблемні питання, що виникають на місцях.

Що стосується фінансової частини, начальник фінансового управління Оксана Стахів зауважила, що важливою перевагою бюджетів ОТГ (об’єднаних територіальних громад) є наявність прямих міжбюджетних відносин із державним бюджетом.

«Усвідомлюючи важливість стимулювання громад до об’єднання, держава передбачила механізм додаткового фінансового ресурсу для їх становлення. Так, до дохідної частини бюджетів об’єднаних громад надходять 60% ПДФО, тоді як у разі відсутності об’єднання, кошти цього податку ідуть до районного бюджету», – сказала Оксана Володимирівна.

Під час заходу були напрацьовані подальші кроки щодо проведення інформаційної роботи. Зокрема, запропоновано в кожній сільській раді району найближчим часом провести громадські слухання з даного питання за участю керівників району.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com