В Теребовлі провели першу лапароскопічну операцію. Фото

В хірургічному відділенні Теребовлянської центральної районної лікарні була проведена перша операція з видалення у хворої апендиксу з використанням лапароскопічної хірургії.

Операцію проводив хірург Теребовлянської ЦРЛ Орест Мельник, молодий, але досвічений лікар, який підвищував кваліфікацію з 2006 по 2008 роки  в клінічній ординатурі Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.Шалімова.

Та й зараз Орест Ігорович продовжує підвищувати свій професійний рівень майстерності, що дуже важливо для практикуючого лікаря-хірурга. Крім цього, він акумулює і свій досвід. Це дозволяє йому впроваджувати і дотримуватися світових стандартів при лапароскопії.

                                                    

                                             На фото лікар-хірург Орест Мельник

Зі слів Ореста Мельника, операція (лапароскопічна апендектомія), яка тривала 35 хвилин, а весь процес – одну годину, пройшла успішно. Пацієнтці вводилися через черевну порожнину три троакари – це невеличкі отвори на тілі людини, і таким чином діставалися хворого місця.

За всіма своїми діями хірург та асистенти спостерігали і корегували їх через лапароскопічний монітор. У роботі також використовували лапароскопічні інструменти та інший матеріал. Досі теребовлянські хірурги, щоб видалити в хворого апендикс, мусили робити хірургічний розріз, який потім довго загоювався.  Орест Мельник стверджує, що така методика лікування хворих має багато своїх переваг, основні з них – значно менший больовий післяопераційний синдром, скорочення терміну госпіталізації хворого та період його одужання.

Вже ввечері після операції пацієнт встає, а на другу-третю добу його виписують додому. А головне, після таких операцій, які раніше на Тернопільщині робили тільки в обласному центрі, людина швидше повертається до активного життя. До речі, зараз лапароскопічний метод хірургії використовують вже у Козові, Кременці, Чорткові та Заліщиках. Щодо видалення апендикса методом лапароскопії, то Теребовля, окрім Тернополя, стала другою серед райцентрів після Козови з його впровадження у практику.

                                                    

Як зазначає головний лікар Теребовлянської центральної районної лікарні Михайло Никеруй, обладнання для проведення таких видів операцій придбано за кошти інвесторів. Пацієнти оплачують лише витратні матеріали, необхідні для проведення оперативного втручання.

На разі в Теребовлі лапароскопією видаляють жовчевий міхур, апендикс та проводять гінекологічні операції. До слова, ідея впровадження лапароскопічного методу хірургії в Теребовлі належить саме Михайлу Никерую.
«На даний час навчання проходять і інші хірурги райлікарні, які в майбутньому також зможуть проводити такого типу операції», – констатує Михайло Степанович.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com