На унікальній горі Тернопільщини замайорів український прапор. Фото

прапор_ГонтоваНа Збаражчині триває марафон із відзначення 25-річчя Незалежності України – урочисті заходи відбуваться в усіх селах району упродовж останніх двох тижнів.

У неділю молитва за мир і спокій в Україні, патріотичні пісні лунали на горі Гонтова. На вершині гори зібралися священики та патріоти Збаразького та Зборівського районів. Учасники урочисто підняли прапор України.

Традиція збиратися тут на День Незалежності України зародилася завдяки збаражанину, вихідцю з села Кобилля Олегу Кокайлу.

У 1916 році на цій горі відбувся бій між січовими стрільцями та російськими солдатами.

Гора Ґонтова ще з дохристиянських часів була священним місцем сили для волхвів. Довкола цієї невисокої, пологої гори точилися найвизначніші військові баталії і за часів Козаччини, і особливо під час Першої та Другої світових воїн.

Вчені пояснюють такий ажіотаж довкола цієї гори її унікальністю. Вона знаходиться не лише на перетині трьох районів – Збаразького, Зборівського, Кременецького, тим самим поєднуючи Галичину, Волинь та Поділля, але й на тектонічному стику платформ. Досі на горі Ґонтовій збереглися доти Першої світової війни, більше того, як стверджують історики, перший бій у Першій світовій війні між австро-угорським військом та московським теж відбувся тут, поруч проходив кордон між двома імперіями. За часів Другої світової та в післявоєнні часи у лісах довкола Ґонтової були криївки повстанців.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com