На Бережанщині є “райський” куточок

З одного боку її перегороджували ворота, адже землі належали князівським польським родам. Про походження назви села Рай є красива старовинна легенда. Нібито це місце так сподобалось Адаму Синявському та його дружині Єві, що так вони й назвали свою домівку – Раєм.

Невеличкий палац польських магнатів Потоцьких, які у XIX ст. володіли містом Бережани, був збудований на місці старого будиночку роду Синявських. В різний час палац належав князю Ференцу Ракоці, гетьману Івані Мазепі, царю Петру І.

Останній власник палацу Якуб Потоцький помер 21 вересня 1934 року, заповів поховати себе в сімейній гробниці в Раївському парку. А палац за його останнім проханням віддали, щоб лікувати хворих. Теперішній вигляд будівля набувала на початку XIX ст. Навколо дещо запущений ландшафтний парк. У 1970-х роках палацу Потоцьких надано статусу пам’ятки садово-паркового мистецтва. Останнім часом тут розташовувався дитячий санаторій, проте зараз будівля в аварійному стані.

Доїхати до Бережан можна з Києва (492 км), Луцька (219 км), Вінниці (292 км), Чернівців (180 км), Львова (100 км) автобусами.

berezhany.in.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com