На Тернопільщині знайшли давні поховання родини

%d0%b0%d1%80%d1%85%d0%b5%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b3На Тернопіллі знайшли давні поховання родини, вбитої ворожим мечем. Виявив їх власник приватної садиби, коли почав будівельні роботи на своєму подвір’ї.

Як повідомив власкор IA ZIK, поховання розкопали між Збаражем та селом Залужжя. Археологи попередньо датують останки початком 13 століття.

«Госпдар проводив каналізаційні роботи й натрапив на скелети. Ми спершу знайшли чотири кістяки – трьох дорослих і однієї дитини, років десяти. Поруч також був кістяк собаки. Згодом розкопали останки ще двох дорослих», – розповів науковий співробітник Національного заповідника «Замки Тернопілля» Володимир Данилейко.

Поховані могли бути членами однієї родини, кажуть дослідники. За попередніми висновками, їх було вбито. На черепі одного з похованих знайшли слід від меча.

«Знахідка належить до древньоруського періоду. Це був час міжусобних воєн або загарбань. Людей убили й абияк скинули в яму. Їх так і знайшли, у хаотичному положенні, тобто це не було ритуальне поховання», – додав Володимир Даниленко.

Розкопали археологи і глиняну хату, у якій, ймовірно, жила родина. Долівка помешкання теж була вимощена глиною. Житло розкопали на глибині близько 1,2 метра, а поховання – 2,8 метрів.

Знахідки передали в інститут археології Академії наук України. Саме антропологи визначать, до якого саме періоду належить поховання і чи справді знайдені рештки належать одній родині.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com