Коли лікар може відмовитися надати медичну допомогу?

медицинаПро те, чи існують випадки, коли лікар може відмовити пацієнту в наданні медичної допомоги, розповіли юристи порталу medprosvita.com.ua.

Випадки відмови лікаря від надання медичної допомоги дуже обмежені, зокрема у ст. 34 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» передбачено, що лікар має право відмовитися від подальшого ведення пацієнта, якщо останній не виконує медичних приписів або правил внутрішнього розпорядку закладу охорони здоров’я, за умови, що це не загрожуватиме життю хворого і здоров’ю населення.

Але для того, щоб не мати претензій від пацієнта в майбутньому, факти невиконання медичних приписів та рекомендацій пацієнтом необхідно зафіксувати документально.

В яких випадках лікар може відмовити в наданні медичної інформації?

Відповідно до ст. 285 Цивільного кодексу України та ст. 39 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» кожна повнолітня особа має право на достовірну і повну інформацію про стан свого здоров’я, у тому числі на ознайомлення з відповідними медичними документами, що стосуються її здоров’я.

Проте визначені випадки, коли медичні працівники мають право дати неповну інформацію про стан здоров’я фізичної особи та обмежити можливість їх ознайомлення з окремими медичними документами. Зокрема, якщо інформація про хворобу фізичної особи може погіршити стан її здоров’я або погіршити стан здоров’я її батьків, опікунів, піклувальників, зашкодити процесу лікування, медичний працівник вправі надати неповну інформацію (об’єм такої інформації лікар визначає на власний розсуд)

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com