Депутати Тернопільської облради просять продовжити мораторій на продаж землі

image-3-1024x768За спільної ініціативи всіх депутатських фракцій, президія Тернопільської обласної ради винесла на сесію питання щодо необхідності продовження мораторію на продаж сільськогосподарської землі в Україні. Дане звернення рада підтримала практично одноголосно.

Варто зазначити, що лідер партії “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявила однозначну позицію партії і вимогу до парламенту: продовжити згаданий мораторій.

«Якщо не буде пролонгований мораторій на продаж сільськогосподарської землі, то Україна за безцінь, абсолютно без будь-яких надбань і прибутків втратить головний ресурс нашої нації – сільськогосподарську землю», – наголосила лідер «Батьківщини».

Нагадаємо, що на Погоджувальній Раді, 18 вересня Юлія Тимошенко засудила наміри влади винести на відкритий продаж сільськогосподарські землі. Про це вказано в тексті Меморандуму з Міжнародним валютним фондом, підписаному Президентом Петром Порошенком, прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом та Головою Національного банку України Валерією Гонтаревою.

Звернення депутатів Тернопільської обласної ради до Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо врегулювання ситуації в аграрній галузі та продовження мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення.

Подаємо повний текст звернення.

“Обмеження спецрежиму податку на додану вартість (далі – ПДВ) з 01 січня 2016 року різко вдарило по економіці малих і середніх сільськогосподарських підприємств Тернопільщини, вимивши велику частку їх обігових коштів, та ускладнило ведення бухгалтерського обліку. І це при тому, що сільгосптоваровиробники краю у великій мірі утримують сільську інфраструктуру, забезпечують робочими місцями мешканців сіл, де орендують землю, зареєстровані на місцях та сплачують податки до місцевих бюджетів.
У минулі роки повернення коштів на спецрахунки господарствам області було значним, про що свідчить статистика: у 2013 році на спецрахунках акумулювалось 250 млн. грн., у 2014 – 460 млн. грн., у 2015 – 948 млн. грн., а за 8 місяців 2016 року – тільки 10 млн. грн. У поточному році товаровиробники області втратять понад 600 мільйонів гривень обігових коштів.
У результаті податкових новацій фіскальне навантаження в Україні на гектар землі в обробітку зросло у 41 раз. Від аграріїв країни відібрано 25 млрд. гривень, у той же час посередники отримали 35 млрд. гривень експортного ПДВ. Вперше за 15 років розпочався спад в аграрній галузі. Замість очікуваних 20 млрд. грн. надходжень до державного бюджету України від сільськогосподарського товарного виробництва у цьому році заледве зібрано близько 3 млрд. грн.
Виробничників лихоманять нестабільність національної валюти, обмеження доступу до кредитних ресурсів, неврегульованість земельних відносин. Ініційоване запровадження ринку обігу сільськогосподарських земель може стати причиною масового знеземелення селян, руйнування виробничих відносин на селі, банкрутства великої кількості малих і середніх господарств.
Вважаємо, що в умовах, які склалися в аграрній економіці, було б правильним визнати помилку, допущену Урядом України щодо змін у системі оподаткування в агропромисловому виробництві, та відновити правила, які діяли до 01 січня 2016 року.
Зареєстрований 08 серпня 2016 року на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» передбачає широке застосування та впровадження ринку продажу права на користування землею (емфітевзис). На думку аграріїв Тернопільщини, це – черговий обман селян, коли за безцінь хочуть фактично забрати землю, зробити її об’єктом банківської застави без відома власника з усіма негативними наслідками.
Сільськогосподарська земля – це не тільки джерело інвестицій, а єдиний стратегічний ресурс нації, який не підлягає відтворенню і від якого залежить продовольча безпека та геоекономічна роль України у світі.
На підставі наведеного депутати Тернопільської обласної ради звертаються до Вас з настійною вимогою:
– відновити на законодавчому рівні спеціальний режим оподаткування ПДВ сільськогосподарських товаровиробників, який діяв до січня 2016 року, та заборонити застосування до суб’єктів спецрежиму сплати ПДВ фінансових санкцій за допущені в 2016 році помилки при заповненні податкових декларацій;
– продовжити на 10 років мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення в Україні. Розробити практичні механізми стимулювання користувачів та власників землі до відтворення та підвищення родючості грунтів через розвиток тваринництва у кожному населеному пункті;
– збільшити суму коштів з державного бюджету України на програму здешевлення відсоткової ставки банківських кредитів для сільгосптоваровиробників та забезпечити її фінансування.
Депутати Тернопільської обласної ради сподіваються на розуміння і Вашу підтримку”.

batkivshchyna.te.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com