Пенсійна реформа: чого чекати нинішнім і майбутнім пенсіонерам?

пенсіяРозроблена урядом реформа заснована на західному зразку пенсійного забезпечення. Передбачається, що замість одного джерела пенсії будуть виплачуватися з трьох – солідарної (діє зараз), накопичувальної систем та фондів недержавного пенсійного страхування.

Почнуть реформу з наведення порядку в солідарній системі. Сьогодні вона працює таким чином, що внески працюючих громадян забезпечують виплати пенсіонерам. Але така система практично вичерпала свій ресурс. Солідарна система добре працює тільки в тому випадку, коли кожне наступне покоління більше попереднього. В Україні сьогодні прямо протилежна ситуація, ресурсів не вистачає, тому перехід до трьох різних джерел фінансування виглядає цілком виправдано.

Запровадження накопичувальної системи заплановано на січень 2017 року. До цього часу уряду потрібно встигнути сформувати накопичувальний пенсійний фонд, який буде контролювати рада фонду, а його склад визначить Кабмін. Рада фонду на конкурсних засадах буде залучати компанії з управління активами. Останні, в свою чергу, будуть управляти залученими коштами згідно із затвердженими радою напрямами інвестиційної діяльності. Такі накопичувальні системи існують в багатьох країнах. І, зокрема, досвід Польщі та Словаччині підтверджує привабливість накопичувальної системи для економіки. Правда, є необхідна умова – відновлення економічного зростання.

Сьогодні багато роботодавців платять зарплату неофіційно або показують лише частину реального окладу своїх працівників. Таким чином, внески в Пенсійний фонд виявляються набагато менше, ніж могли б бути. Експерти впевнені, що запровадження накопичувальної системи стане одним із стимулів для детінізації економіки. Адже, як тільки українці почнуть розуміти, що ці гроші – їх особиста власність (кошти з накопичувальних рахунків можна буде успадкувати), вони будуть зацікавлені в тому, щоб отримувати “білу” зарплату.

Законопроектом передбачено, що страховий внесок складе 2% від зарплати в 2017 році, а до 2022-го збільшиться до 7%. Накопичувальна система буде обов’язковою для громадян віком до 35 років та добровільної для тих, хто старше.

Завершальним етапом реформи стане недержавне пенсійне страхування – справа суто добровільна.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

infoprostir@gmail.com